2013-02-14

Carne-Veg sorozat: szilva

A múlt heti cékla után Miss Veg nem adta át a megjelenés lehetőségét, most szilvalekváros papucsot készített; azért egy kicsit Mr Carne is besegített.

A szilva a rózsafélék családjába tartozik.
A zamatos, húsos, lédús szilva kalóriaszegény, nem tartalmaz telített zsírokat, ám vitaminokban, ásványokban és más összetevőkben gazdag, amik hozzájárulnak az ideális egészség fenntartásához.

Hashajtóként használják, mert köztudott, hogy a benne lévő olyan összetevők, mint a rost, a szorbit és a szatén elősegítik az anyagcserét az emésztőrendszerben.

Kiváló C-vitaminforrás, amely hatékony antioxidáns. A C-vitamin segíti a szervezetet a rák, a gyulladások és a szabadgyökök elleni harcban.
Értékes forrása az A vitaminnak és a béta-karotinnak. Az A vitaminnak jótékony hatása van a látásra, a bőrre és a nyálkahártyák egészséges megőrzésére. A tanulmányok következtetései szerint, ez a vitamin véd a tüdőrák és a rák szövődményei ellen.

Jelentős mennyiségben tartalmaz olyan polyphenolic antioxidánsokat is, mint a lutein, és a zeaxanthinul cryptoxanthinul. Ezek az összetevők segítenek a szabadgyökök és a reaktív oxigén elleni harcban, ami fontos szerepet játszik az öregedés folyamatában és más betegségekben. A zeaxanthina, a retina sárga foltjában levő karotinoid elnyelő szelektív anyag, melynek feltehetőleg fényszűrő szerepe van.

A szilva gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a kálium, vas és fluorid. A vasnak vörösvérsejtképző hatása van. A kálium a sejtek és a testnedvek fontos összetevője, ami szabályozza a szívverést és a vérnyomást.Gazdag olyan B vitamin komplexekben, mint a niacin, a B6-vitamin és a pantoténsav, ezek együtt elősegítik a szervezetben a proteinek és a zsírok anyagcseréjét. K-vitamint is tartalmaz, ami fontos a véralvadáshoz, a csontok fejlődéséhez és az Alzenheimer-kórban szenvedő betegek gyógyításához.
(forrás: edenkert.hu)

Töpörtyűs tészta hozzávalói: fél kg darás liszt, 2 dkg élesztő, 35 dkg töpörtyű, 1 tojás, só, bors, tej

A hozzávalókat összegyúrtam.



Deszkán kinyújtottam, négyzeteket vágtam, melyek közepébe saját készítésű, hozzáadott cukrot nem tartalmazó szilvalekvárt töltöttem. Két szemben lévő sarkot egymásra hajtottam, majd beküldtem a papucskákat a sütőbe.




Közepes tűzön, pirulásig sütöttem.


A megmaradt tésztaszéleket összegyúrtam, golyókat formáltam. Mindegyik golyó közepébe az ujjammal mélyedést készítettem, és megtöltöttem a cukormentes szilvalekvárral; megsütöttem.



A hosszú órákon át főzött, hozzáadott cukrot nem tartalmazó szilvalekvár kitűnően állja a sütést; nálam még kapható.




1 megjegyzés: