2013-04-18

Carne-Veg sorozat: Burgonyás gombóc

Miss Veg nehezen engedi ki a kezéből a fakanalat: Gombóc készült.

Ma már elképzelhetetlen, hogy a konyhánkban ne találjuk meg a burgonyát, pedig volt idő mikor, ha hozzánk vágták volna, akkor se ettük volna meg. Évszázadokon keresztül a krumpli csak dísznövény volt. Ugyanis nem jöttek rá az emberek, hogy ételként is fogyasztható. Nem a föld alatt lévő barna gumót akarták elfogyasztani, hanem a föld felett lévő zöld levelet. Ám ez halálos vétek volt, mert a zöld rész solanint tartalmaz, ami mérgező, sőt halálos is lehet. Ezért mellőzték sokáig a burgonyát.
Több történet van arról, honnan jött az isteni sugallat, hogy mégis megkóstolják a barna gumót. Az egyik szerint a parasztok pajtája felgyulladt mely telis-tele volt takarmánynak összegyűjtött burgonyával. A sült krumpli illata legyőzte az emberek halálfélelmét, így valaki odamerészkedett és megkóstolta a sült krumplit. Magyarországra a német földről hazatérő diákok hozták be.
Tartalmaz A, B és C-vitamint, illetve számos ásványi (kálium, kalcium, vas,  foszfor, folsav, mangán, cink) és szerves anyagot, illetve emésztést segítő ballasztanyagokat. Jelentős C-vitamin forrásunk, mert egész évben rendelkezésre áll, és bármikor fogyasztható. Igaz, vitamintartalma a tárolás alatt csökken, mégis hasznos kiegészítés számunkra.
A régi öregek gyógynövényként is felhasználták, ma is gyakran alkalmazzák székrekedésre, köszvényre, gyulladt sebekre, csípésekre. Rostanyagainak köszönhetően elősegítik a bélműködést ezért nagyon jó gyomorfájás, gyomorégés és székrekedés esetén.
A krumpliból legyen nyers vagy főtt állapotban kitűnő arc és testpakolás készíthető. A – vitaminnak köszönhetően üdévé varázsolja a bőrt, ugyanakkor tápláló és nyugtató hatású. De főzve tejszínnel elkeverve igazán varázslatossá teszi a bőrt. Karikás a szemed? Nem kell pánikba esni, ezen is segít a krumpli! Érdemes egy-egy burgonya szeletet fektetni a szemekre, és pihentetni egy órát. Néhány kezelés után láthatóan elmúlnak a karikák. 
(forrás: vitaminsziget.com)

6 közepes burgonyát meghámoztam, feldaraboltam és sós vízben puhára főztem. Miután megfőtt, áttörtem és hozzákevertem 2 egész tojást, másfél evőkanál vajat, sót, borsot, 2 evőkanál búzadarát és annyi lisztet, amennyit felvesz.

Apróra vágtam néhány medvehagymalevelet, fél csokor petrezselymet és azt a tésztába gyúrtam. Lisztes kézzel diónyi gombócokat formáltam.


98 db lett; igen - megszámoltam.

Lobogva forró sós vízben addig főztem a gombócokat, míg feljöttek a víz tetejére; sőt még egy kicsit tovább is.

Zsírt olvasztottam és a gombócok minden oldalát szép pirosra sütöttem.


Magában is kapkodtuk egyiket a másik után; de tejszínes medvehagymamártással különösen ízletes volt.
Mondjuk tejszínes tormamártással sem lehet rossz ...

2 megjegyzés:

  1. mhmmhmmmm :D medvehagyma nincs láthatáron, de zöldhagymával kipróbálom! (egy életem, egy halálom)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszönöm a rímeket! szerintem bármely zöldfűszerrel pompás lesz!

      Törlés