2013-09-10

Padlizsánkrém

Nálunk ha ősz, akkor padlizsánkrém. Hetente készül friss fogyasztásra; idén először téliesített csomagolásba is bújtatom kedvencünket.

Faszénparázson izzított tárcsán alaposan megsütöttük a padlizsánokat, míg bőrük a liláról füstös feketére váltott. Addigra belsejük is szépen átsült.

A padlizsánok megsült belsejét keverőtálba kapartam, majd hozzáadtam extraszűz olívaolajat, sót, borsot, zúzott fokhagymát és dinsztelt, apróra vágott vöröshagymát. A fűszereket ízlés szerint adagoljuk.


Én a krémes verzió mellett tettem le a voksomat, ezért a padlizsánokat és hagymaféléket botmixerrel pépesítem - így itatom meg az olajjal és fűszerezem be.

Jól mutat a reggelinél, ha a padlizsánkrémet például paradicsompaprikába töltjük, úgy kínáljuk.

A téli csomagoláshoz a padlizsánkrémet puffogó-forrón sterilizált üvegekbe töltöttem, tótágas, dunszt, pózolás - azaz a hagyományos tartósítás.


A születésnapi ebéd előételeként csapra vertük az egyik üveg padlizsánkrémet - jelesre vizsgázott.

A Muskátli Büfé repertoárja új termékkel bővült.

10 megjegyzés:

  1. De helyesek így kis üvegekbe zárva! :) Imádom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) köszönöm - a másodikat is / jót vigyorogtam :)- forgalomból kivont példányokat gyűjtjük és használjuk :) :)

      Törlés
  2. Most mondtál egy újat nekem. Fokhagymával és dinsztelt hagymával nem készítettem padlizsánt, de kipróbálom, mégpedig hamarosan. Én mindig csak apróra vágott nyers hagymával, só, bors, esetleg majonézzel készítem. Ez a hagyományos, így szeretjük. Télire meg csak fagyasztani szoktam. Kíváncsivá tettél az üvegben való tartósításra. Só, olaj, semmi plusz nem kell hozzá?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Semmi plusz, csak úgy, mintha azonmód, frissen meg is ennéd. Így télen/tavasszal a váratlan vendégeket is "friss" padlizsánkrémmel kínálhatom. Érdekes, hogy mi pedig majonézt nem szoktunk hozzáadni. Ez a jó, hogy annyiféleképp lehet az ételeket elkészíteni.

      Törlés
  3. Nagy kedvenc nálam is:) Milyen vicces dolgokat alkot a természet, nagyon jó:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) paleo is, ugye? Igen, szerintem is aranyos ez a nagy orrú padlizsán - pedig még a haja is a szemébe lóg

      Törlés
  4. Mit kérsz cserébe 10 üvegnyi padlizsánkrémért????

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A tavalyiból már sajnos nincs annyi, az idei növény meg csak még most nő - priviben majd megbeszéljük :)

      Törlés