2016-06-26

Saslik vele sült körettel

Sokkoló leszek: rövidülnek a nappalok; közeleg a tél. 

Ezt az ételt télen/ősszel is elkészíthetjük - felidézve a nyár ízeit, illatait.


Nagyszerűsége egyszerűségében rejlik, egyszerre és együtt készül el a köret és a hús.

Sütőpapírral kibéleltem egy nagyobb, peremes tepsit. A sütőpapírt vékonyan beolajoztam, majd rászórtam 1 kg megmosott, felkockázott újburgonyát.



Erre fél kg megmosott, megtisztított zsenge zöldbab került, melynek a tetejét szintén vékonyan meglocsoltam olívaolajjal.


A saslikhoz még reggel bepácoltam egy felszeletelt sertés szűzpecsenyét és a hűtőben pihentettem estig.
Felszeleteltem vöröshagymát, füstölt szalonnát és enyhén csípős kolbászt; a bambusznyársakat vízbe áztattam.

A hozzávalókat felhúztam a nyársakra: hús-szalonna-hagyma-kolbász ... ; majd mind a hat nyársat a zöldbabokra fektettem. 4 nagyobb csipet sót szórtam rájuk.


Előmelegített sütőbe toltam (nem fedtem le) és villámgyorsan a hűs teraszra mentem.

Amint a nyársak egyik oldala megsült, fordítottam egyet rajtuk.
A köret is szépen megpuhult, megsült, mikorra a saslik elkészült.


Tálaláshoz a köretet tálba szedtem és egy kicsit még megsóztam.


A saslikokat egymásra halmoztam és indulhatott is a falatozás.


A köretet kicsit túlméreteztem, de a holnapi vagdalthoz is tökéletes lesz.

Jó étvágyat!

12 megjegyzés:

  1. váó!!! Isteni, a köret is,a saslik is! :) én is gyakran készítek, tele az egyik fiókom pálcikákkal. főleg vendégváráskor, mert látványos és finom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszönöm :) szakértőnek depláne :)

      Törlés
  2. :) imádom a zöldbabot... salátának is isteni, meg mindennek, levesnek, főzeléknek, így sütve is, nagyon szeretem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ÉN a zöldet nizzai salátának akár kétnaponta megenném :) leginkább persze Nizzában :D , de itthon is jöhet! Érdekes, hogy fiatalabb koromban rá sem bírtam nézni - mostmeg ... - változunk

      Törlés
  3. na, főleg Nizzában! :)) én sem szerettem! a menzai betonfőzelékek elég rossz nyomokat hagytak... aztán én másnak kezdtem el készíteni épp ezért, nem főzeléknek, és így rájöttem milyen finom, és most már főzeléknek is szeretem

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ... meg olyan fura kinézete volt; meg lehet túl ecetes volt - vagy ki tudja :)

      Törlés
  4. Lefedve sütötted vagy anélkül, mert ezt ki kell próbálni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Minden fedés nélkül sütöttem - frissítettem is ezzel az info-val a bejegyzést. Köszönöm, hogy szóltál! Sok sikert hozzá - egy beszámolót majd kérek szépen :)

      Törlés
  5. Szúrhatnál erre egy olyan nyársat... ;-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D vigyázz Zsuzsa - állj kicsit odébb, mert rosszul dobok :) indítom - huss !

      Törlés
  6. Jaj nekem is csinálnom kell ilyet, csak teszek rá grillsajtot is :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Lidike - "könnyű" annak, akinek saját sajtja van :)

      Törlés