2012-11-20

Egy petit Párizs

Még mindig futok magam után, de valahogy a távolság nem csökken, hanem nő... hogy' van ez?

Az úgy történt, hogy munka ügyből kifolyólag Párizsban töltöttem a múlt héten néhány napot egy munkatársnőmmel (kedd délelőtt oda - péntek délelőtt vissza). Természetesen a fő elfoglaltság nem a városnézés volt, de  sikerült Párizsban ellenőrizni a évszakváltást. Ugyanis beköszöntött már Szent Mihály útjára is az ősz.
Hideg - szél - köd, nem éppen ideális trió Párizshoz, de ezt az időt sorsolta a gép.

Fényképezőgépet nem vittem, most is - mint a legtöbb ételfotót is - mobillal fotóztam, James Bond telójának előző - még nem okos - változatával. Én szeretem. A telefont. A mostani Bond-ot nem annyira - őőő - egyáltalán.

Nem készítettem képet a Montmarte tetején, sem a Sacre Cour templomnál, sem pedig a festőknél; mondjuk lehet, hogy ők talán nem is nagyon örültek volna a fotózásnak. 
Következő állomás a Tour Eiffel azaz Eiffel torony volt. A Trocadéro állomáson kiszálltunk az amúgy tökéletes "szerkezetű" metro-ból és a Chaillot palota (itt található a Tengerészeti Múzeum) szökőkútjai mellett sétáltunk a toronyhoz.


Sajnos épp rekonstrukciós munkálatok folynak, úgyhogy gépek mindenhol. Úgysem terveztünk felmenni a toronyba, mert szokás szerint tengernyi ember várt a sorára, valamint nem igazán voltunk kíváncsiak a Montparnasse torony csúf fekete tömegére. 
Aki Párizsban jár, annak javaslom, hogy az Eiffel torony helyett a Montparnasse toronyba menjen fel. Az 56. emeleten zárt, az 59. emeleten nyitott kilátó található. A lift 38 másodperc alatt ér fel az 56. emeletre, ahonnan az egész város - köztük az Eiffel torony is - látható. Szép tiszta (nem a mostaniban) időben nagyon messzire lehet ellátni. 
Paris Visité Metro-bérlettel kedvezményesen - 9,10 € / felnőtt áron - látogatható a Montparnasse torony.

Louvre. "Természetesen" mikor van zárva? Bingo - kedden. Azért kívülről sem érdektelenek a üvegpiramisok.




Egy kis séta a Tuileriák kertjében napsütéses napon kellemesebb, de így is csak ámul az ember a tip-top nyírt sövények, bokrok láttán.



A kert másik végén áll a Concorde tér, közepén a 23 m magas, egy tömbből kifaragott egyiptomi obeliszk.


A képen az a bal oldali "apró" világítótorony a Tour Eiffel.

Az ie. XIII. században készült gránit obeliszk oldalán II. Ramszesz fáraó dicsőségét hirdetik a hieroglifák. 


Innen már "csak" egy ugrás a Diadalív (Arc de Triomphe), csupán a Champs-Elysées üzletei előtt kell (3 metro megállónyi) elsétálni. 

A Diadalív alatt, az ismeretlen katona sírjánál megemlékezést tartottak: a francia trikolór színeiben pompázó koszorúk, fúvós zenekar.


A Notre Dame előtti téren hatalmas állványzat hirdeti, hogy jövőre lesz 850 éve, hogy alapkövét elhelyezték. Gyönyörű énekszó mellett tekintettük meg a szépséget, ugyanis épp misét celebráltak.


A beszámoló végére maradt a Galeries Lafayette előkelő áruház közepén felállított karácsonyfa és a csodálatos, bizánci stílusú üvegkupola.


Világmárkák üzletei mindenhol. Chanel-nél sorban álltak a Távol-Keletről érkező turisták. Egy IWC (Schaffhausen) karóra 78ezer € volt ... én itt be is fejezem az árak ismertetését, inkább gyönyörködjünk a kupolában. Ja, a bejáratnál Hamupipőke fogadta a vásárlókat tökhintójában; a kirakatokban mozgó bábok ... pazar. 



Aki teheti, szerintem nézze meg. Bár ott is csak épületek vannak, meg emberek, de akkor is Párizs. 

Valakinek egy Kir Royale? 

6 megjegyzés:

  1. Jól eset 2009-után "ujrajárni" pusz a Comcédasszony

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó kis beszámoló, bennem is emlékeket ébresztett: képzeld, én is jártam "munkaügyben" Párizsban, méghozzá a SIAL kiállításon röpke 7 éve. Életem egyik legszebb útja volt gasztronómiával a köbön....:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. SIAL már nekem is "megvolt", többször is - már kiállítóként is itt most egy sírós és egy nevetős jel is nézne; nevetős, mert Párizs; sírós, mert a kiállítás brutál fárasztó tud lenni plusz a bumlizás a tömött RER vonaton.... Ám maga a kiállítás: együtt ül az asztalnál az egész világ! Kívánom, hogy még részed legyen benne!

      Törlés
  3. imádom Párizst, a Lafayette-ben nem voltam,mindig felújították,amikor én arra. mármint az a két alkalom. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) akkor még van mit pótolni, bár a Lafayette-ben a kupola és az építmény a szép - a "bótokban" kapható cuccok máshol is vannak :)

      Törlés