2013-02-07

Carne-Veg sorozat (Cékla)

Miss Veg mai alkotása: Cékla saláta 

A cékla nagy mennyiségben tartalmaz jó vízkötő képességű pektint. A cékla kiváló vérképző, és jól szabályozza a máj anyagcsere folyamatait. Egyes vizsgálatok szerint megakadályozza a daganatos sejtek szaporodását is. Számos vizsgálat bebizonyította, hogy a céklalé segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, ezért bizonyos helyeken kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység esetén. A cékla, A, B1, B2 és C- vitamint tartalmaz, ásványi anyagok közül pedig folsavat, foszfort, ként, nátriumot, káliumot valamint magnéziumot. Jelentős szerepe van a méregtelenítésben, és egyensúlyban tartja a szervezet sav-bázis egyensúlyát. Rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulhat. A céklában található cukor könnyen hasznosítható, így gyors energiaforrást jelenthet a szervezetnek. A szervezet a zöldségek közül a céklából tudja kinyerni a legtöbb vasat. (Forrás: hazipatika.com)




100g nyers cékla energiatartalma 30 kcal; szénhidráttartalma 6 g.

Ezt a receptet még hajdanában Nádja, orosz születésű munkatársnőmtől kaptam.



Lereszelünk két kisebb fej meghámozott, nyers céklát.  Összekeverjük 10 szem darált dióval, 2-3 gerezd zúzott fokhagymával és 2-3 evőkanál  majonézzel. Só, bors. Ennyi. Én most a majonéz helyett egy bő kanál tejfölt és egy kis pohár joghurtot használtam.



Őszintén, kinek nincs erre ideje? Ki ne szeretné rózsaszínben látni a világot? És a tenyerét?  Ne feledjük, a cékla erősen fest. Ma is és holnap is.

2 megjegyzés:

  1. Úristen, de gyönyörű az utolsó kép!!! SZinte érzem is az ízét! És mivel mindenem megvan hozzá, holnapra el is készítem!!! ZSeniális!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Marka! Nálunk a női szakasznak jött be nagyon; Z nem rajongott érte - talán a színe miatt :)

      Törlés