2014-02-25

Libazsíros kifli

A következő receptet Z vadászta már néhány hete. Rendszeresen unszolt, hogy készítsem már el, de libazsír nem volt itthon. Hiba volt eddig várni!



Pénteken a piacon végre vettem libahájat - úgyhogy ripsz-ropsz el is készült a libazsír. 

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 csomag szárított élesztő, 3 dl langyos tej, 1 teáskanál cukor, 8 dkg libazsír, 2 teáskanál só, 1 tojás a kenéshez

A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleszórjuk az élesztőt és a cukrot, majd a langyos tej egyharmadával felöntjük.
Miután az élesztő felfutott, hozzáadjuk a sót, libazsírt, maradék tejet és jól kidagasztjuk. Liszttel megszórva, meleg helyen, egy órán át kelesztjük.


A megkelt tésztát lazán átgyúrjuk; fél cm vastag körré nyújtjuk, melyet 8 részre vágunk.


A körcikkeket a szélesebb oldaláról kezdve kifli formára tekerjük, formázzuk. Sütőlemezen további 10-15 percig kelesztjük.


A kifliket a felvert egész tojással lekenjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.


Ha meg tudjuk állni, várjuk meg, míg kihűl. Ha nem - vessünk magunkra.


Szombat délután készítettem az első adagot - vasárnap reggelire.
Vasárnap reggel készült egy újabb adag a hétfő szendvicsekhez;  este pedig egy újabb adag. Mondjuk azért, hogy elfogyjon a liter tej. Mégis inkább azért, mert nagyon finom.
Gondolom lehet variálni, de egyenlőre elégedettek vagyunk az alap recepttel.

Tapasztalatok: 
- az alap recept szerint 8 kifli készül, de szerintem 10 darabba vágva a tésztát, optimális nagyságú kiflik készülnek
- ha fél cm-nél vékonyabbra nyújtjuk a tésztát, akkor több tekerccsel készül a kifli, mutatósabb lesz.

13 megjegyzés:

  1. Csodálatos,mosolygós....és még libazsíros is!
    Nagyon szépen köszönöm a receptet,biztosan elkészítem én is........majd ha már nem fogyókúrázom :-S

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm :) Lehet ám kisebbekre is készíteni, akár teljes kiőrlésű lisztből is (bár akkor szerintem kicsit emelni kell a tej mennyiségét); és akkor még a tavaszi testkarbantartásba is belefér!

      Törlés
  2. Nem szeretnéd kikísérletezni a mennyiségeket?;-))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A fejembe látsz :) Hamarosan indul a kísérletezés - referálok!!!

      Törlés
    2. :) buktával dicsérd ... :) igyekszem

      Törlés
    3. a bukta hízlal:-D
      Viszont kivárom,és eszembe jutott mit fogok még hozzá tenni,nagyon izgalmas lesz!
      Csak kísérletezd ki;-)))))

      Törlés
    4. :) hétvégén próba lesz rozsliszttel ...

      Törlés
  3. Fantasztikusan néznek ki ezek a kiflik! :) Kedves Muskátli Büfé, a fenti mennyiségből hány db kifli készül el? Köszi a választ! Narven

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm :) Az alap verziót tekintve 8 db készült, de 10 darabba vágva a kört, optimális méretű kiflik lettek. További tapasztalat: a fél cm-nél vékonyabbra nyújtott tésztával szebb kifli készíthető szerintem, több tekerés látszik :)

      Törlés
  4. Ennél kiflisebb már nem is lehetne! <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm :) Jól tűri a fagyasztást is: este kiugrik a mélyhűtőből, reggelre készen áll a szendvicsre.

      Törlés