2014-05-09

Sztrapacska

Amikor anno Szlovákiába jártunk síelni, megálltunk egy útmenti étteremnél, hogy na majd most eszünk egy igazi sztrapacskát. Persze ilyen nevű ételt nem találtunk az étlapon; volt helyette azonban haluska. Ő volt a sztapacska.

3-4 szem közepes burgonyát lereszeltem, sóztam, majd hozzáadtam egy tojást és annyi lisztet, hogy galuskasűrűségű tésztát kapjunk.





Lobogva forró, sós vízbe szaggattam; kifőztem, majd rászedtem sült szalonnára és a zsírjára.

Kizsírozott sütőformába simítottam a fele tésztát és gazdagon megszórtam darabokra morzsolt juhtúróval.


Újabb réteg tészta, majd erre is juhtúró került. Forró sütőben addig sütöttem, míg szép pirosra nem pirultak a juhtúró darabkák.


Tejföllel kínáljuk.


Egy dologra ügyeljünk: vagy moderáljuk magunkat az adag megválasztásánál, vagy korán együnk, ugyanis nem könnyű étel; de annál finomabb.


4 megjegyzés:

  1. Gusztán néz ki. Én egyszer próbálkoztam eddig sztrapacskával, de teljesen szétestek a galuskák, valószínűleg nem raktam bele elég lisztet :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszönöm! ÉN anno a legelső adagot deszkáról, késsel szaggattam - jó nagyok lettek és kőkemények; de elfogyott :) Sajnos sok függ a krumplitól is - legjobb az öreg hozzá.

      Törlés
  2. Nem szoktam átsütni, rögtön tálalom. Újkrumpliból nem jó, de végül is nálunk inkább téli kaja, jó laktató, de ennek ellenére mindig repetázok, aztán szuszogni is alig bírok egy ideig :D

    VálaszTörlés