2014-07-15

Dödölle

Már többször említettem, hogy apai ágon zalai lány vagyok. Ezt a dödöllét Juli nagynéném elmondása alapján készítettem.



A megtisztított burgonyát kockákra vágtam és annyi sózott vízzel öntöttem fel, hogy ellepje. Amint a burgonya megfőtt (nekem egyszer pótolni kellett a vizet), még forrón áttörtem, majd hűlni hagytam.
Annyi lisztet adtam hozzá, hogy nehezen, de keverhető legyen. Simára keverhető.
Míg a burgonya főtt, bő zsíron tengernyi, apróra vágott hagymát pirítottam meg.


A hagymás zsírba mártott evőkanalakkal galuskákat formáztam a kihűlt lisztes burgonyamasszából.


A galuskákat kizsírozott tűzálló tálba sorakoztattam.



Előmelegített sütőben szép pirosra, ropogósra sütöttem; tejföllel kínáltam.


Zalában magában, de pörkölt kísérőjeként is fogyasztják. Azt a verziót mi is kipróbáljuk majd.
A recept mellé megkaptam Juli saját szakácskönyvét, valamint egy zalai recepteket, történeteket tartalmazó könyvet is - így bizton lesznek még receptek e csoda tájról.

11 megjegyzés:

  1. Éliás, Tóbiás..... soha nem ettem még ilyet, nem is tudtam a készítését sem.
    Nagyon szeretem a Magyar tájjellegű ételeket, ezt ki fogom próbálni.
    Ha Juli könyvében/ rettentő irígy vagyok miatta❤️/ lesz valami sütemény recept..... sütsz, megosztod?;-)
    Gyüjtöm a régi vidéki bevált sütemény recepteket, egyszer lesz füzetem is amibe mind beírom.... Egyszer...
    Ági, köszönöm a dödölle élményt, referálj majd, hogy funkcionált a pörkölt köreteként....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is nagyon meghatódtam, amikor megkaptam! Biztosan sütök belőle, de tengernyi cukorral készültek a receptek.
      A lisztet meg kihagytam a dödölle receptjéből - pótoltam.

      Törlés
    2. Nem baj ha rengeteg cukorral készült,majd nem sütök sokszor;-)))

      Törlés
    3. kihagytad azt is,hogy vágott;-))))))De semmi gond,meleg van:-)

      Törlés
    4. Pfff - igaz - köszönöm - pótoltam :)
      Édesség pedig lesz :)

      Törlés
  2. Gyerekként mindig azt gondoltam, hogy a dödölle valami édesség lehet :D Gusztán néz ki, még sose kóstoltam, most meghoztad hozzá a kedvem, hogy elkészítsem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm- a lisztet Te ne felejtsd ki belőle úgy, mint én, amikor este megírtam a bejegyzést :)

      Törlés
  3. Nahát, én is mindig megakartam kóstolni gyerekként verselés közben... Míg a tyúkok mind megeszik a magot, addig én ezt szeretném falni! :-D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsuzsa, mondd a verset, addig kerítek Neked egy tányérkával!

      Törlés