2012-10-10

Birsalma project II. - sajt

A birsalmasajt nekem sok-sok évig a ki nem állhatott kategóriába tartozott. Nem szimpatizáltunk, azután ez valahogy megváltozott; olyannyira, hogy már fogyasztóból készítővé és fogyasztóvá léptem elő.

Elkészítése addig a pontig teljesen megegyezik a birsalma lekvárral, amíg a cukrot el nem kezdjük kimérni.
Ekkor "úristen, ez horror mennyiség", meg "összeragad a szánk", és "ebbe komolyan ennyi kell" és társai felkiáltások megválaszolása után gondoljunk az eredményre.

Minden tisztított birsalma kilójához 80 dkg (nem elírás) cukrot kell tenni és addig főzni, amíg szinte le nem folyik a fakanálról.

Lédiz és gentlemanusok, a Muskátli Büfé produkciós iroda bemutatja első videóját: 


A kész birsalmapépet hideg vízzel kiöblített tálkákba öntjük.


A második videon 5 percnyi tálkában eltöltött idő múltán próbálom érzékeltetni a gyors "bőrösödést". Nem én töltöttem a tálkában az időt - vicceskéim, helló!


Néhány napig a tálkákban pihentetjük, majd kiborítjuk egy zsírpapírral fedett deszkára és naponta forgatjuk, hogy minden oldaluk egyenletesen száradjon.

Egy adagot frissen, dióval és kecskesajttal jól be is falunk; a többit pedig a család számára ismeretlen helyre tesszük, különben nem éri meg a Karácsonyt sem.

2 megjegyzés:

  1. Birsalmasajt... karácsonyt idéző íz. Édesanyám úgy készíti, hogy készen kapható ostyalapok közé kerül a dióval megtűzdelt birsalmasajt, karácsonyra átpuhul az ostyalap és kis kockákra szeletelhető az isteni finomság.Eszter

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eszter, ez nagyon érdekes. Tudnál esetleg egy fotót küldeni az e-mail címemre? Ági

      Törlés