2013-03-21

Carne-Veg sorozat: Medvehagymás kence

Miss Veg ajánlata: medvehagyma. Dübörög a szezon - együk, amikor lehetőségünk van rá.

Nevében a jelentése, vagyis a népi hagyomány szerint a barlangjából kibújó medve először ezt a növényt keresi, hogy a hosszú téli álom után kitisztítsa szervezetét.  Hazánkban főleg a gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében nő vadul, tömegesen, például Gerecsében és a Mecsekben, Orfű környékén, illetve a Misina déli lejtőin. Erdőkben, ligetekben nagy telepeket alkotó évelő növény. A nedves, árnyas helyeken érzi jól magát.
Kitisztítja a májat, az ereket, a beleket. Nagyvárosok lakóinak különösen ajánlott, „ólommentesítő" hatása miatt. Vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatású, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését. Fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését.  Bélfertőtlenítő tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére alkalmazzák. C-vitamin tartalmának köszönhetően javítja a szervezet ellenálló-képességét. Felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére is alkalmazzák. Bőrön történő külsődleges használata (borogatásként, lemosásként) jótékony hatású egyes gombás fertőzések kezelésében, de érzékeny bőrű egyének esetében fokozott óvatosság szükséges, mivel az alkalmazása során bőrgyulladás jelentkezhet bőrkiütés, bőrpír formájában. Ilyen esetben használata felfüggesztendő. Érdemes először csak kis területre felvinni, és csak akkor alkalmazni kiterjedten, ha nem alakul ki hatására kellemetlen bőrreakció.
Még virágzás előtt tépjük a kosarunkba hagymáját és levelét. Levele kissé hasonlít a gyöngyvirágra és a kikericsre. Hogy valóban medvehagymát találtunk-e, arról könnyen meggyőződhetünk, ha megdörzsöljük ujjaink közt a levelét. Ha fokhagyma illatot áraszt, akkor gyűjtsük tovább. Ha szagtalan vagy gyöngyvirágillatú, akkor valamelyik másik két növénnyel találkoztunk, amire azért kell vigyázni, mert kis mennyiségben is súlyos mérgezést okozhatnak. Egy növényről csak egy levelet szedjünk le, így az évelő hagyma a következő évre is erőt tud gyűjteni. (forrás: antalvali.com)

Annyit hozzátennék - saját megfigyelés alapján -, hogy amikor és ahol a medvehagyma terem, akkor és ott nem terem meg a gyöngyvirág. Mindazonáltal ügyeljünk a szedésre, főleg a fenntarthatóságra!!!!!

Akkor most következzen a recept:

Egy kisebb csokor medvehagyma levelet megmostam, leszárítottam, majd apróra vágtam.


Összekevertem juhtúróval (kb 20 dkg) és vajjal (kb 7-8 dkg).


Frissen őrölt feketeborsot és egész köménymagot adtam hozzá.


Összekevertem és behűtöttem másnap reggelig.


Nyuszi fülét hegyezi; medvehagymás kencéjét eszegeti ...

A szezon utáni lehetőség:


6 megjegyzés:

  1. Ági, megmondod nekem, hogy az arányokat nézve, az üvegben kb hány csokor medvehagyma van? Köszi! :)
    Minden nap megnézegetem, megsimogatom az üvegekbe zárt csodáidat.. azért már kezd körvonalazódni a felhasználás.. :)

    VálaszTörlés
  2. Imádom a medvehagymát, és ezt a csodás kencét is ki fogom próbálni. És a teljeskörű ismertetést köszönöm, voltak új infók! Annyira szeretem a CarneVeg sorozatot, remélem még jó sokáig fogod írni :-)

    VálaszTörlés