2013-03-04

Marshall máj

Apósom kedvenc angol mondása, hogy "mindennek ellenállok, csak a kísértésnek nem". Nos ez most velem is így történt, ugyanis épp kedvenc bosnyák téri hentesemnél vásároltam, ahol szembe jött velem egy gyönyörű darab borjúmáj. Azonmód vettem is belőle egy kisebb adagot, mert Z nem szereti.. 

A májat megmostam, hártyátlanítottam, kb. egy cm vastagságú szeletekre vágtam. Ahány máj szelet lett, annyi szelet füstölt szalonnát is kanyarítottam.


A májszeleteket sóztam, borsoztam és lisztbe forgattam.
A szalonnaszeleteket kakastaréj formára bevágtam és kisütöttem.

Ebben a zsírban sütöttem ki a májszeleteket is. Ez ízlés dolga, a fáma szerint rózsaszínűre süssük, de semmiképp ne csizmatalp kopogósságúra.

A szalonnaszeletek végét mártsuk meg pirospaprikában és úgy tálaljuk, hogy minden szelet májra helyezzünk egy szelet kisült szalonnát.



A köret ízlés szerint lehet rizs vagy burgonya; én most magában ettem házi csalamádéval - így nem is hizlal, ugye?

4 megjegyzés:

  1. Az az igazság hogy én is többször próbálkoztam a Marshall májjal mert nagyon szeretem , de olyan finomat amit egyszer Bukarestben ettem még fiatal koromban úgy a '80-as években a Budapest vendéglőben azóta se sikerült készítenem , az pedig egy a tányérról majd lelógó roston sült ,beirdalt vaj puha májszelet volt / főleg hozzávaló alapanyag hiányában / ,amelyre egy jókora kakastaréj volt helyezve ,bőven volt fűszerezve borssal ,majoránnával és fokhagymával !
    A hogy a képeidet elnézem a tied is nagyon finom lehet !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm:) Úgy gondolom, hogy az ételek emlékeket is hordoznak; és a saját magunk által készített étel azért nem "olyan finom", mert nem kötődik hozzá az az emlék. Az általunk főzött étel másnak okozhatja, okozza ugyanazt az emléket a jövőben :)

      Törlés
  2. mifelénk az járja, hogy a májat nem szabad megsózni csak a tányéron és akkor nem keményedik meg. Kivétel amit egyszer cipőtalp a négyzeten keménységűre sütöttem. Sótlanul.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. mifelénk is az járja, kivéve a gyevi bírót jobban mondom, a borjú májat; legközelebb kipróbálok egy adagot sóval - egy másikat só nélkül és majd referálok :)

      Törlés