2013-06-06

Carne-Veg sorozat: Zöldborsós pörkölt bográcsban

Miss Veg és Mr Carne ismét összefogott és elkészítette egyik tavaszi kedvencemet bográcsban, zöldborsóval készült pörköltöt.

A Közel-Keleten végzett ásatások kimutatták, hogy a borsó egyike az emberiség ősrégi kultúrnövényeinek. A Jarmóból (Zagrosz-hegység) előkerült növényi maradványok között a mezei borsó elszenesedett magvát is megtalálták. A jarmói leletek azt bizonyítják, hogy a borsó termesztésbe vétele minden bizonnyal a Kelet-Kurdisztán hegyes-völgyes vidékein történt és innen terjedt el a neolitikus hullám nyugati irányú vándorlásával i.e. 7000 és 6000 között.

Energitartalom: 81 kcal, 332 kJ/100 gramm
Melyiket vásároljuk? A kora nyári idény a zöldborsó igazi szezonja. Válasszuk az élénk zöld, "ropogós" hüvelyű, friss, hibátlan példányokat.


A zöldborsó fontos helyet foglal el a korszerű táplálkozásban. Jelentős cukor- és fehérjetartalma mellett értékét főleg az A-, B1- és C-vitamin, valamint foszfor-, vas-, kálium- és magnéziumtartalma adja.

Nagyon kevés az olyan zöldségféle, amelyben több a magnézium mint a kalcium. A magnézium minden puha szövetben jelen van, a csontok és az izmok szempontjából is fontos. Ez az előfordulási arány pedig lehetővé teszi, a kalcium felszívódását, megtartását a csontokban és az izmokban. A magnézium meggátolja a kalcium kioldódását a csontokból.A zöldborsó puhára főzése, bár egyszerűnek tűnik, mégis nagy figyelmet igénylő feladat. A borsó kedvezőtlen tulajdonságai közé tartozik ugyanis, hogy egy ideig puhulnak a szemek, majd elkezdenek keményedni. Ennek megelőzésének egyik módja, ha lobogó vízben egy szál mentával főzzük puhára a szemeket. 
(forrás: gourmandnet.hu)

A recept nagyon egyszerű: sertésfelsálból pörköltet készítettem; amikor már puha volt a hús, hozzáadtam a megtisztított zöldborsót.
Eredeti arányok szerint 1 kg volt a hús, ehhez 1 kg zöldborsót vásároltam. A tisztítás során azonban kb. egyharmadát nyersen elcsemegéztük. 


Lassan rotyogtatva elfőztem a levét. Ez idő alatt volt idő elkészíteni a nokedlit.


Ennyi. Egyszerű. Finom - nekem most kezdődik a tavasz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése