2014-02-08

Sütőtökös kiflikoch

A naptár szerint tél van, az időjárás szerint ősz vagy kora tavasz - nem ismeri ki magát már itt az ember gyereke. 

A piacon aranyos sütőtökök mosolyogtak, vittek némi vidámságot a szürkeségbe. Kettőt - minden előzetes terv nélkül - hazavittem; legalább nekik ne kelljen fagyoskodniuk.

Otthon elindult a kutakodás és a vezérhangya - legyen kiflikoch, úgyis van három szikkadt kifli, ne menjenek kárba (meg pocsékba se).


Hozzávalók: egy kis sütőtök, 3 kifli, 2 tojás, barna cukor, vanília aroma, 2 dl tejszín.

A sütőtököket megsütöttem, majd belsejüket kikapartam és összetörtem.


A tojásokat szétválasztottam, a sárgájukhoz bőven adtam vaníliaaromát és 2-3 kanál barna cukrot.


Miért vág ilyen morcos arcot - nem tudom :) , de ez gyorsan elmúlt, mert habverővel kikevertem majd hozzáadtam a pürésített tököt is.


A kifliket vékony karikákra vágtam, egy kisebb piteformát kikentem vajjal, majd lerakosgattam az alját a kifliszeletekkel. Egy dl tejszínt egyenletesen rálocsoltam.


Ezután következett a sütőtökös krém, majd ismét kifli - tejszínnel locsolva.



Közben a sütőt 180 fokra előmelegítettem. Amint a hozzávalók elfogytak, a 2 tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá vertem és jól beborítottam a kiflis csodát vele.


Addig sütöttem, míg a hab a tetején halványbarna lett - ez idő alatt a kiflikarikák is jól megszívták magukat a tejszínnel.


Még melegen elpusztítottuk a felét. Másnapra hidegen sem volt rossz, de a habnak jobbat tesz, ha frissen tálaljuk. Fillérekből királyságos desszert.

2 megjegyzés:

  1. Akkor ez most tökös guba?;-)
    A sült tököt nagyon szeretem, más formában nem ettem még.. Gondolom így is finom. A sütőformád mesés!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Inkább felfújt-féle. A gubát mi (mármint a család) nem sütjük meg. A sütőformát imádom - szép virágos :) Majd egyszer tartok egy csetreszes bemutatót - nemrég kaptam egy gyönyörűséget :)

      Törlés