2014-11-05

Egy csirkemell három arca

A hentes az előttem vásárló hölgyet elég rendesen kiosztotta, mondván a csirkemell nem sokra való, nincs íze, száraz. A vásárló "megvédte" magát: gyros lesz belőle. 
Én kerültem sorra: kértem csirkemájat - májpástétom lesz belőle; kacsazúzát - pörkölt lesz belőle - magyarázattal. A jóember kedvesen mosolygott: hmmm, az finom. Akkor a megadtam neki a kegyelemdöfést: kérek egy kisebb csirkemellet. A hentes elszontyolodott, de én megnyugtattam, hogy 3 fajta étel is készül majd belőle, hogy mi - az csak fúrja szépen az oldalát. 

Előkészületek: a csirkemelleket megmostam, hártyákat eltávolítottam, lapjával elfeleztem. 6 vékony, hosszú csíkot vágtam; maroknyit felkockáztam; a maradékot tenyérnyi darabokra vágtam. 

Együtt beforgattam a pácba: extraszűz olívaolaj, szójaszósz, mustár, őrölt feketebors, pirospaprika - a hűtőben pihentek vagy 4 órát.

Elkészítettem a köretet is. Három kisebb burgonyát meghámoztam, kockákra vágva sós vízben megfőztem. Miután kihűltek villával apróra törtem, felvert tojást, sót és annyi lisztet adtam hozzá, hogy jól formázható legyen. Diónyi gombócokat formáltam.


Bepaníroztam a hagyományos módon.



Forró olajban megsütöttem, papírtörlőn lecsepegtettem.


Hölgyeim és Uraim - most következik a varázslat! 

A csirkemell csíkokat vékony bambuszpálcára saté módra felhúztam, megsóztam és minden további zsiradék hozzáadása nélkül teflon serpenyőben megsütöttem.


A tenyérnyi húsdarabokat megsóztam és hagyományos módon paníroztam, kisütöttem.





A húskockákat egybeforgattam egy fej nagyobb darabokra vágott vöröshagymával és egy darabolt sárgarépával, megsóztam - zsiradék nélkül összesütöttem őket.



Z kedvéért egy kis petrezselymes rizs készült még és hagymás uborka billentette helyre a zöldségek arányát. Mustár és Ördögcsók.


Kicsit több munkával ugyan, de egy csirkemellből 3 fajta étel készült. A következő alkalommal majd elmesélem a hentesnek.

Verjük át a szemünket (úgyis azzal kezdünk enni) a terülj-terülj-asztalkával és kedvezzünk a pénztárcánknak.

4 megjegyzés:

  1. Jó ötlet, jól néz ki....máris megéheztem :)

    VálaszTörlés
  2. Hát köszi,még szerencse,hogy most reggeliztem:-)
    A hentes nem tud főzni,nekem nem szokott száraz lenni a csirkemell sem....és a tied sem száraz.
    És nagyon ötletes a gombócka köret is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Emőke :) - szerintem sem tud főzne, de hogy még kritizálja is a vevőket ... ilyen is van

      Törlés