2012-05-06

Az idei első...

Elkészült az idei első adag kovászos uborka, juhééééééééééé.
Alaposan megmosom és ledörzsölöm az uborkákat. Mindkét végüket levágom és  függőlegesen bevágom őket.
Egy tisztára mosott nagyobb üveg aljára megmosott, száras kaprot teszek, néhány gerezd tisztított fokhagymát és egy sor uborkát.
Ismét kapor, fokhagyma és egy újabb sor uborka. A tetejére kapor és egy szelet pirított (lehetőleg barna) kenyér.
Az üveget vízzel feltöltjük, majd egy mérőedénybe öntjük.
Minden liter vízben egy evőkanál sót feloldunk és az üvegbe öntjük.
Egy lapos tányérra helyezzük az üveget és a tetejére egy kistányér teszünk.
Napon érleljük.


Ha megérett, a levét leszűrjük; a kenyeret, a kaprot és fokhagymát eltávolítjuk,
az uborkákat megmossuk; majd tiszta, zárható üvegbe helyezzük, a levét visszatöltjük; behűtjük.
Ezt a folyamatot a család kapacitásától függően őszig hetente ismételjük. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése