2012-07-25

Csalamádé


Tavaly nyár végén tengernyi csalamádét készítettem, de viharos gyorsasággal fogyott, úgyhogy most giga mennyiség készül, persze több lépcsőben.

Megtisztítottam és hajszálvékonyra felszeleteltem:
2 kg fehér  paprikát
2 kg fehér  fejeskáposztát
2 kg apró uborkát
1,5 kg vöröshagymát és
1,5 kg sárgarépát.

A paprikát, káposztát és hagymát késsel vágtam vékonyra; az uborkát és sárgarépát pedig uborkagyaluval készítettem elő.

A zöldségkeveréket leöntöttem :
12 dkg só
45 dkg porcukor
3 dl 20%-os ételecet
1 teáskanál Na-Benzoát
1 teáskanál borkén keverékével.



Naponta többször átforgattam a zöldségkeveréket, amely nagyon   gyorsan levet engedett.
2 nap múlva üvegekbe töltöttem jó szorosan és a kiengedett levet ráöntöttem. Ennyi.

A fekete sereg


Nem kell főzni, dunsztolni, hűtőben tartani – ez a csekély mennyiségű tartósítószer elegendő.



A zöldségek ropogósak maradnak, a csalamádé nagyon eteti magát!

4 megjegyzés:

  1. Az egy teáskanál Na benzoát és az egy teáskanál borkén hány gr vagy dekagr lehet? Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, súlyra nem tudom megmondani, teáskanál a mértékegység. 9 kg összsúlynál félgrammok nem jelentősek. Épp ma fogyasztottunk a tavaly eltett csalamádéból, ugyanolyan ropogós volt, mint amikor készítettem tavaly. Sikerülni fog - próbáld nyugodtan!

      Törlés
  2. Az utóbbi években nem sikerült csalamádét eltennem úgy, hogy ne barnult volna meg a káposzta, vagy az egész nem puhult volna meg.
    A lányom blogjáról (rozsaporta.blogspot.com)kalandoztam ide és e recept szerint készítettem el nyáron ezt a savanyúságot. Végre sikerült! Több ötliteres üveggel csináltam és nincs olyan nap, hogy ne fogyasztanám.
    Nagyon köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gyöngyike! Nagyon örülök, hogy virtuális segítségemmel megelégedett csalamádé készítő és fogyasztó lettél :) Emőkének külön üdvözlet! :) Ági

      Törlés