2012-07-02

Sárgabarack lekvár és meggy lekvár


Elkészült az idei első adag sárgabaracklekvár teljesen natúr módon, azaz cukor és zselésítő nélkül.

Azokra gondoltam, akik nem ehetnek cukrot: pl. a legkisebb ugrifüles a családban, akinek olyan felelősségteljes szülei vannak, hogy próbálják minimalizálni a Baba cukorfogyasztását. 
A cukorbetegeknek sem kell lemondaniuk a lekvár élvezetéről, ezzel a hozzáadott cukrot nem tartalmazó lekvár fogyasztásakor csak a gyümölcs cukortartalmával kell számolniuk.

A menet a következő volt: a barackokat megmostam és forró vizet öntöttem rájuk. Néhány perc múlva hideg zuhanyt kaptak és örömmel szabadultak meg bőrüktől.



A nagyon finom illatú barackokat kimagoztam és a félbarackok fejest ugrottak a rozsdamentes lekvárfőző fazékba, elkezdtem a főzést. Néha megkeverve addig főztem, amíg a barackok szétestek (botmixer most nem játszott – hisztizett is rendesen), levét elpárologta.
Ekkor sterilizált üvegekbe töltöttem, kupakot nyomtam a fejükre és vonultak a dunsztba.


(foto: Z)

2 kg barackból 4 db 200 ml-es üveg lett és egy kis maradék szombat reggelre.

Próbaképp készült egy kis fekete erdő meggylekvár is: 1 kg meggyet megmostam, leszáraztam és egy fél órára meleg vízbe áztattam. 
Kimagoztam a meggyeket és vonultak ők is a lekvárfőző fazékba. Néhány percig csak magukban fortyogtak (igazából nem tudom, miért voltak olyan mérgesek), majd kaptak 15 dkg cukrot. Újabb néhány perc után érkezett a következő adag cukor, a 3:1 zselésítő és 2 evőkanál holland kakaópor. 2 perc múlva már kanalaztam is a sterilizált üvegekbe, tető a fejre és vonultak a barackok után a dunsztba. Az 1 kg meggyből 2 db 200 ml-es üveg fekete erdő meggylekvár  készült.

(foto: Z)

2 megjegyzés:

  1. Fekete erdő levár... hm... a jó kis békebeli.... szeretjük. Kata.... próbáld ki a szteviát, mint édesítőt.. működik. zéró kalória, és édes, mint az ördög. hajrá a finomságokra.. :) puszi Kata

    VálaszTörlés