2012-10-17

Kudarc a bonbon területen

A múlt héten a kék-sárga diszkont láncban praliné formákat lehetett vásárolni.   Mivel már régóta kokettálok a pralinékészítéssel, vettem mindjárt két szilikonformát is: félgömb és téglatest formájúakat.



Több helyen olvastam már az elkészítés módjáról, de a csoki temperálás. mint kezdeti lépés, sokáig visszatartott.
Most azonban összeszedtem minden bátorságom, csokoládét, a szilikon formákat és belevágtam.

A csokoládé háromnegyedét gőz fölött megolvasztottam, majd a gőzről levéve a maradék csokoládét beletördelve hűtöttem le a masszát.



Szilikon ecsettel kikentem a formák belső részét, néhány percre a hűtőbe tettem őket dermedni, majd kaptak még egy réteget, újabb hűtés.

A második hűtési fázis alatt elkészítettem a tölteléket: egy kis doboz mascarpone-t kikevertem egy citrom levével és annyi porcukorral, hogy csak kicsit legyen édes a krém.



Habzsák híján kiskanál hátával simítottam be a csokoládés formákba.



A maradék csokoládét gőz felett gyorsan újra megolvasztottam és befedtem vele a pralinékat.

Másnapig mentek a hűtőbe telelni.

Reggel érkezett a feketeleves - megpróbáltam kifordítani a bonbonokat a formákból, de úgy recsegett-ropogott, mint a Balaton jege rianáskor. Vált le a talpa; csak a töltelék jött ki; darabokra törött az egész bonbon.



Összesen három bonbon maradt viszonylag "emberi" formájú, de tökéletesnek azokat sem mondanám. Az ízük viszont nagyon finom lett.

Marka lényegesen ügyesebb volt; de nem adom fel, még egy próbát megér a két bonbonforma. 

Kiskanállal vagy csipegetve azonban a teljes mennyiség elfogyott.

6 megjegyzés:

  1. Szia! Tök jó, hogy belevágtál a bonbonkészítésbe! Ha megengeded, 2 tanácsot adnék a következő kísérlethez:
    - a csokit, amit a már megolvasztott adaghoz keversz, vágd sokkal kisebbre, mintha egy kekszhez vágnád pl. össze! Így túl nagyok a darabok, és nem tudnak elolvadni a megolvadt csokiban.
    - Ha megnézed a betöltős képet, akkor látod, hogy nagyon tele lettek töltve a kicsokizott mélyedések, magyarán a bonbonhüvely tetején nincs pár milliméternyi szabad, töltelékkel nem fedett csokifelület, amihez illeszkedni tudna a csokitalp. Ezért is váltak le. Ha nincs habzsákod, egyszerű nejlonzacskót érdemes használni (én is azt szoktam), kivágod a végét, és szép precízen lehet beletölteni a választott tölteléket!
    Sok sikert!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsuzsi, nagyon szépen köszönöm a figyelmed és a segítséged. Azt gondoltam, hogy hipp-hopp elkészíthető a bonbon, de rá kellett jönnöm, hogy ez bizony komoly feladat! Megfogadom mindkét tanácsod - a hétvégén újra próbálok egy adaggal. A formából való kifordításra lenne ötleted? köszönöm Ági

      Törlés
    2. Nem olyan vészes dolog a bonbonkészítés, de mint minden konyhai technikánál, egy pici gyakorlásra itt is szükség van :) Nem tudom pontosan, milyen formád van, mennyire puha a szilikonanyag, de az első pár alkalommal jobb biztosra menni, és picit vastagabbra hagyni a csokiburkot, hogy biztos szépen kiforduljon és ne törjön be a teteje. Közben ki is tudod tapasztalni, mennyire könnyű/nehéz kifordítani a formából. Én sem hagynám benn egy éjszakát a hűtőben, egy óra múlva jobb kifordítani, mert a csoki nagyon könnyen magába szív mindenféle illatot a hűtőből, és darabonként már tudod légmentesen záró dobozba tenni. Első próbálkozásokhoz célszerű egy stabil, nem túl folyós tölteléket választani: pl. marcipán, amihez teszel vmilyen alkoholba/gyümölcslébe áztatott aszalt gyümit, ezzel könnyen, tisztán lehet tölteni a mélyedéseket, könnyebb lesz lezárni Hajrá! :)

      Törlés
    3. Köszönöm a segítséget, Zsuzsi! A szilikon formákat a Lidl-ben vettem - megfogadom a tanácsaid; a hétvégén lesz az újabb próba.

      Törlés
  2. Szia Ági!
    Én szintén kezdőként olvastam a bejegyzésed, nem tudom, de lehet, hogy az egész éjszakás formában maradástól ragadhatott be? Zsuzsi biztosan tudja a választ!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marka, olyan bonbonok után ne kezdőzd le magad! Zsuzsi már adott néhány jó tanácsot (köszönöm!); még próbálkozom

      Törlés