2012-10-25

Októberi mese

Csodálatos őszi időben teltek az októberi végi ünnep napjai. Sütöttünk, főztünk, kertet rendeztünk, olvastunk és sokat - nagyon sokat - sétáltunk, kutyusunk nagy örömére.

Cinkék ismét rendszeresen keresik fel az etetőket, ahol fekete napraforgómag és cinkegolyó a menü. Illedelmesen kivárják sorukat, nincs vita közöttük - a rangsor adott. Az ifjú titánokat szüleik illedelmes viselkedésre szoktatták már. 
A napsütéses finom idő miatt a ház ablakai és az ajtó tárva-nyitva voltak. Hirtelen egy fiatal cinke szállt be a házba és teljesen elkeveredett, nem találta a kijáratot. Lendületesen próbálta áttörni a falat, de nem sikerült neki. Gyorsan a segítségére siettünk, hagyta magát megfogni.
Kivittük a teraszra és nem akart elszállni - valószínűleg sokkot kapott.


Hang nélkül nyitogatta a csőrét, szemecskéje riadtan járt jobbra-balra.
Gyorsan újságpapírt terítettünk egy műanyag láda aljára, beleállítottuk a madárkát és az etető közelébe tettük.
Néhány perc elteltével már koordináltnak látszott a testhelyzete - közben társai rendszeresen érkeztek egy-egy szem újabb napraforgómagért az etetőbe.


Ekkor már nem nyitogatta a csőrét és hirtelen huss, kiszállt a ládából.
Madármentő project kipipálva.

Kiszedtük a még eddig földben maradt sárgarépákat; hagyományos ...



és fekete.


Két hete már a teraszon járt helyben egy kisebb láda birsalma, most jött el az ideje (ill. most jutott rá időm), hogy újabb adag birsalmasajt készüljön.


Különböző formák, de a szín - ugyanolyan csodálatos.


Amikor a birsalmasajt-fogyatkozás van; azaz birsalmasajt a Nap előtt:


4 megjegyzés:

  1. De jó kis sztorit hoztál, egészen felvidultam tőle! :) Na és az a birsalmasajt, gyönyörű!! Hogy van ilyen csodás színe??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök! Mi is boldogok voltunk, hogy jól végződött a cinkegyerek kalandja.
      A birsalmasajttal az volt a történet, hogy elkezdtem főzni, de közben rájöttem, hogy a késői reggeliig nem lenne készen, ezért lekapcsoltam alatta a gázt, és állt magában egy bő félórát. Amikor újrakezdtem a főzést, már ilyen lett. Egyszóval: nem tudom. :)

      Törlés
  2. Jujjj, a történet eleje tiszta Pöttöm Panna:-)Csak ott asszem fecskét ápolgatott Panna:-)
    Egyébként ma, amikor lekvárt csináltam a birsalmából, minél tovább főztem, annál szebb, pirosabb színe lett!:-) A tiéd, mint egy drágakő, csodaszép!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Marka! Ízlik a lekvár? Az élet írja a legjobb "meséket" :)

      Törlés