2012-10-29

Paleo vacsora - a főétel

Szombaton nagyon kedves Barátainkat láttuk vendégül, akik paleo-rendszerű diétát tartanak.
Ezen a területen eddig nem voltam otthon, de kedvezni szerettem volna nekik, ezért beleástam magam a lehetőségekbe és tiltásokba.

A máskor szokásos italkorcsolyára most nem volt szükség, ugyanis alkoholt sem fogyasztanak; a citromos víz pedig nem igényel kísérőt.

A főétel viszonylag gyorsan körvonalazódott bennem: szarvaspörkölt sült zöldségekkel.

A szarvaspörkölt már szerepelt nemrég, arról újdonságot nem tudok írni; mivel zsírral készült - tökéletesen illeszkedik a paleo-életmódhoz.

A sült zöldségeket mindig kedveltem, így nem okozott sok fejtörést az összeállítás.


Megtisztítottam 4 közepes fej céklát, fél kg csiperke gombát, egy közepes padlizsánt, két cukkinit, 5 szál sárgarépát, 3 nagy fej hagymát, negyed sütőtököt.

A céklát és a sütőtököt a többi zöldségtől külön-külön sütöttem meg; mert a cékla nagyon domináns zöldség, a saját színét szereti mindenhol látni; a sütőtök pedig nagyon lágy állagú.


A céklakockákat sütőpapírral bélelt tepsiben egy kanál mangalica zsír hozzáadásával, kicsi sóval sütöttem meg.


A sütőtök is ugyanígy készült: kockázás, mangalica zsír, só.

A gombafejeket egyben hagytam, a hagymákat félkörökre vágtam, a sárgarépát - cukkinit - padlizsánt felkockáztam - zsírral kikent tálba szórtam a mixet, tetejükre egy evőkanál zsír került egyenletesen elosztva, só.


Sütés közben néhányszor átkevertem a zöldségeket.


Tálaláskor a zöldségmix mellé helyeztem a sült céklakockákat és a sült sütőtök kockákat. A szarvaspörkölt külön érkezett.
Z-nek és nekem főztem egy kis tésztát - tuti, ami fix; de anélkül is nagyon finom volt.

Ezt a köretet továbbra is műsoron tartom - nagyon finom.

4 megjegyzés: