2013-06-13

Carne-Veg sorozat: Mákos köles epermártással

Nyár van, nyár - Miss Veg tobzódik a zöldségekben, gyümölcsökben. Mákos köles készült kókusztejes epermártással. 

A
görög és római birodalom lakói mézzel keverve fogyasztották a mákot. Minden nagy ókori civilizáció ismerte a mákteát - nyugtató hatása miatt. A görög mitológia szerint a mák Adonisz könnyéből lett, amikor az elvesztett szerelmet siratta. Őshazája Közép-Ázsia, de ma már a világon mindenfelé termesztik és korlátozzák egyes fajták termelését.
Termékenységvarázslás, esővarázslás, jövendőmondás, ráolvasás. Ezekre mind használták a mákot, ezért is tekintik misztikus növénynek. Már az asszírok is az "öröm növényének" hívták, Kínában és a görögöknél egyaránt ismert volt érzékkorbácsoló képességéről.


Ma már hazánkban is kizárólag a rózsaszín virágú mák termeszthető, a többit - a magas alkaloidtartalom miatt - kitiltották. A mák gubóját a mákmagok kinyerése után a gyógyszeripar használja. A mák az ópium alapanyaga. Az ópium készítéséhez a zöld termés megvágása után képződő, megszilárdult tejnedvet használták. Egy magyar tudós, Kabay János fedezte fel, hogyan lehet úgy kinyerni a gyógyszeripar számára fontos vegyületeket, hogy az értékes máktermés megmaradhasson.
Már a középkortól használják érzéstelenítőként, fájdalomcsillapítóként. Több kutatás is bizonyítja, hogy a gyakori (hetente háromszori) mákfogyasztás igen jó hatással van a csontritkulásra, mivel a mák olajában lévő foszfor segítségével sokkal hatékonyabban felszívódik a kalcium. Ha nem akarunk túl sok mákot enni, lehet mákolajat is fogyasztani.
Karácsony idején még a szokásosnál is több mákot fogyasztunk, hiszen a mákszemek a bőséget szimbolizálják. 
(forrás: mindmegette.hu)

A kölest megmostam, két és félszeres mennyiségű vízben megfőztem. Amikor a köles megpuhult, hozzákevertem darált mákot és még egyet rottyant (milyen bizarr ez a szó így leírva). 

Vizezett tálkákba töltöttem és így formázva kistányérra borítottam.

Míg a köles főtt, epret egy kis kókusztejjel összeturmixoltam.


A kihűlt mákos kölest az eper mártással leöntve tálaltam.

Ezt az édességet mostanában rendszeresen készítem és legtöbbször reggelire fogyasztom. Az eper mártás helyettesíthető ízlés szerint bármilyen lekvárral is.

4 megjegyzés:

  1. Ohhh, ez nagyon tuti! Biztosan kipróbálom, nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) a férjem szerint "skorbutot" fogok kapni, olyan sűrűn eszem

      Törlés
  2. Mákos vagy, hogy ilyet reggelizhetsz! ;-DDD Imádom a mákot és mostanában egyre többször használok kölest, ki kellene próbálnom? ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem igen - én már második hete eszem reggelente :)

      Törlés