2013-08-01

Carne-Veg sorozat: Erdei gyümölcs lekvár

Miss Veg most is ragaszkodik a fakanálhoz, a lekvár főző fakanálhoz.

Az erdei gyümölcs lekvárt ribizliből, málnából, szederből és áfonyából készítettem.

A nyugati étrendben az áfonya az eper mellett a második legnépszerűbb bogyós gyümölcs. Nemcsak Európában, de szerte a világon nagy népszerűségnek örvend (például Amerikában az ottani őshonos változatot az indiánok több száz éve fogyasztják), sőt, az áfonya az ázsiai és a mediterrán konyha egyik kedvenc alapanyaga is.
Népszerűsége nem véletlen, rendkívül ízletes és egészséges gyümölcsről van szó, amely méretében ugyan kicsi, de hatalmas tápértékkel bír, és minden más gyümölcsnél vagy zöldségnél erősebb és hatékonyabb antioxidánsokat tartalmaz, így rengeteg betegség ellen véd.
A legújabb kutatási eredmények alapján az áfonya valóban megérdemli jó hírnevét: mindössze egyetlen adag áfonya annyi antioxidánst tartalmaz, mint amennyi antioxidáns található 5 adag sárgarépában, almában, brokkoliban vagy sütőtökben.



Az áfonya többek között Észak-Amerikában őshonos növény, és régóta elismert és fontos része az amerikai indiánok étrendjének. Az indiánok jöttek rá annak idején, hogyha e bogyós gyümölccsel dörzsölik be a szárított húsokat, akkor lassíthatják azok romlását. A korai telepesek az indiánoktól lesték el az áfonya gyógyászati célú felhasználását.
A közelmúltban a Journal of Clinical Nutrition folyóiratban közzétett, nemrégiben készült tanulmány megállapította, hogy azon személyeknél, akik napi 15 dkg áfonyát fogyasztottak rendszeresen, a vérben lévő antioxidánsok mennyisége jelentősen emelkedett, és a kutatók szerint ez elengedhetetlen a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések , a cukorbetegség, az öregedés, a rák, a makula degeneráció és a szürkehályog kialakulásának megelőzéséhez.
Tudjuk, hogy a vérben lévő antioxidánsok fokozott jelenléte csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát, de talán a legizgalmasabb kutatási eredmény mégis az, hogy az áfonya képes csökkenteni és megelőzni az öregkori betegségek (mint például az Alzheimer-kór és az elbutulás) hatásait.
(www.dietless.hu)


A megmosott gyümölcsöket jól bevált rozsdamentes fazekamban főzni kezdtem; szépen, lassan rotyogtak.



A gyümölcsök súlyához képest 15 % eritritet adtam hozzá, majd 5 % pektint.

Steril üvegekbe töltöttem, tótágas, dunszt.


Másnap a reggelit ő koronázta meg.

Figyelem: a ribizli és a málna magokat bőven tartalmaz, akit zavar, szitán passzírozza át a lekvárt még a pektin hozzáadása előtt.

4 megjegyzés: