2013-08-15

Piros lett a paradicsom, meg sárga ...

Majdnem pontosan így kezdődik egy régi nóta/műdal; bár ott azt mondják, hogy nem sárga. Márpedig itt sárga is. Talán attól sárgul, mert megirigyelte a tavalyi piros paradicsomlekvár sikerét.

Idén kicsit másként készítettem, de mennyei lett most is.


A szokásos piros paradicsomlekvárhoz Rubens kedvencei paradicsomot használtam (nem így hívják, de nekem a sűrű redők miatt ez jobban tetszik). 



A paradicsomok héját lehúztam, megmértem, összedaraboltam és főzni kezdtem. Mikor már szépen összeesett, adtam hozzá 20% cukrot, saját készítésű vaníliakivonatot. A botmixer kisimította a ráncokat. Ezután pektinnel sűrítettem; csírátlanított üvegekbe töltöttem, tótágas, dunszt.


A sárga paradicsomoknak az íze is más, kicsit édesebb.


A folyamat és az ízesítés ugyanaz volt, mint a piros paradicsom esetében.


Kóstolgatás magában, vajas kenyérrel - a meccs egyenlőre döntetlen. Most egy kis sárgát, most egy kis pirosat ...

A Facebook "Befőzünk" csoportjának augusztusi zöldség penzuma ők lettek.

8 megjegyzés:

  1. Mindkét színű kanálból dugja át ide egyet-egyet...csupán tesztelés céljából...;-DD

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszik. A sárgából ivólé is készül nálam. Őszibarackkal vegyesen is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az őszis paradicsom izgalmasan hangzik!!!!

      Törlés
  3. A tavaly főztem paradicsomlekvárt, de egy kis időre nem figyeltem rá, mind leégett...pedig finom lett volna:-).
    Nagyon szépek az üvegekben, mindenképp letesztelném:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm - szerintem még bőven van idő egy próbára :) Hát igen, a paradicsom tud ragaszkodni a fazékhoz :D

      Törlés
  4. Rubens paradicsomaiun jót nevettem, ismét gyönyörű lett a sárga is meg a piros is! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, annyira adta magát a "kicsike" :)

      Törlés