2014-11-03

Gombóc

A karácsonyi menü lehetséges résztvevői a szilvalekvárral tálalt, diós cukorba forgatott apró gombócok.

A szokásos módon gombóctésztát készítettem, azaz meghámozott burgonyát kockákra vágtam, sós vízben megfőztem, majd leszűrtem. A kihűlt burgonyakockákat összetörtem, egy kis olajat, sót és annyi lisztet adtam hozzá, hogy jól formázható legyen, ne ragadjon.

Vizet forraltam, és diónyi gombócokat formáztam a tésztából.


Őrölt diót kristálycukorral összekevertem. Forró vízbe potyogtattam a gombócokat. Amint feljöttek a víz tetejére kiszedtem, lecsöpögtettem és azonmód beleforgattam a cukros dióba.


Szilvalekvárral tálaltam.


Szilvásgombóc, csak máshogy. A kristálycukor úgy ragyogott, mintha apró gyémántokkal szórtam volna meg a gombóckákat.

A karácsonyi menü, de akár a szilveszteri büféasztal része is lehet. Lesz.

6 megjegyzés:

  1. Finom különlegesség és úgy gondolom laktató.Megint van benne dió és még szilvalekvár is.......
    Ágikám,ez is kellemes édesség,kedvemre való:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Emőke - köszönöm. Igyekszem a régi, bevált szokás szerint a szinte minden háznál megtalálható anyagokkal dolgozni

      Törlés
  2. Be ne kopogtassak egy üres tányérral Karácsonykor... ;-)

    VálaszTörlés