2012-07-23

Házi ételízesítő


Aki szeretné elkerülni az ízfokozókkal dúsított ételízesítőt, próbálja ki a következő receptet, amelyet Szepykénél olvastam tavaly.

Hozzávalók:
5-6 db petrezselyemgyökér
4-5 sárgarépa
1 karalábé
1 zeller
1 paradicsom
1 kápia vagy paradicsompaprika
4 vöröshagyma
1 nagy csokor petrezselyemzöld
1 nagy csokor zellerzöld
2 evőkanál olaj

A zöldségeket megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk, ledaráljuk és megmérjük.
A sárgarépával kezdjük a darálást, mert a 2 evőkanál olajon meg kell párolni, hogy kinyerjük a színét.
A ledarált zöldségeket összekeverjük az összsúlyuk 10%-ának megfelelő mennyiségű sóval.

Üvegekbe töltjük és használjuk, amíg el nem fogy.



A házi ételízesítőt egy-két kanál olajon vagy zsíron futtassuk meg a főzés kezdetekor, hogy a zöldségek színei előbújjanak és ízüket átadják az ételnek.



Update: ma reggel a szendvicsemet nagyon vékonyan megkentem vele + felvágott + sajt. Friss és finom íze volt. Szerintem ipari mennyiség készül még, mert így egész télen - rejtett formában - friss zöldségbomba kerülhet a szendvicsekbe. Kipróbálnátok?

12 megjegyzés:

  1. Hű de gusztán néz ki....olyan régóta tervezem én is hogy készítek. Ezt lehet szárított formában is azt hiszem....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm - és még finom is (mert persze meg kellett csak úgy kóstolni). Lehet szárítva is, de nekem nincs aszalóm, a szabadság alatt lehet, hogy megpróbálkozok egy adaggal

      Törlés
  2. Jól értem, hogy ezt a fajta ételízesítőt a legelején kell pl a serpenyőbe tenni, kicsit pirítani és utána jöhet rá pl a hagyma?

    VálaszTörlés
  3. Én hagyma vége felé tenném, hogy ne süljön meg, hanem csak kiengedje pl a sárgarépa a színét. Hétvégén főzök vele és majd beszámolok a tapasztalatokról. Eddig csak szendvicsbe tettem, úgy nagyon jó. Anyukám levest főzött: pici olajon megfuttatta és felöntötte vízzel - instant zöldségleves.
    Kíváncsi vagyok a véleményedre!

    VálaszTörlés
  4. András Gabriella (Gabóca)2012. 07. 26. 12:43

    Ki kell próbálni, mert jól hangzik,,:) télen jól jöhet a "friss" zöldség,,, (csak valaki pucolná meg),,, :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabóca, a pucolás nekem sem esett túl jól, de az eredmény megérte. Valamit valamiért agy okosság erre is igaz :) A "friss" meg vicces, de mégsem főtt :)

      Törlés
  5. Jaj, örülök, hogy bejött. És tényleg ipari mennyiséget érdemes belőle készíteni. Én tavaly ajándékba is készítettem, hogy minden fontosam inkább ilyet használjon, mint valami művackot.
    És igen, ha úgy használjátok, hogy az étel készítésekor picit megfuttatjátok olajban vagy zsírban, akkor sokkal intenzívebb lesz. Egy fontos van még, hogy ez nagyon sós, így az étel sózásakor erre nagyon kell figyelni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm még egyszer az ötletet!!! Tessék pihenni!

      Törlés
  6. Szia. Nagyon jól néz ki és nagyon jól hangzik. Ki fogom próbálni. Csak még azt mond meg, hogyan tárolod, mert modern lakásban itt énfelém nincs spájz, csak a jégszekrényben van hideg.

    Elöre is köszönöm a választ Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Éva! Örülök, hogy tetszik - szerintem elégedett leszel az eredménnyel. Én most hűtőben tartom, de tesztelem normál szobai körülmények között is; szerintem bírnia kell.

      Törlés
  7. Nagyon jó! Csináltam tavaly is, elállt hűtőben 1 évig. Pont most fogyott el, mikor friss zöldségekből új adagot tudtam készíteni! :-) Szinte mindenbe jó! (Sok zöldség alapú ételt készítek.) - Köszi! Feri

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök! Sok sikered legyen a vele készült ételekkel (is) :)

      Törlés