2012-08-07

Szilvalekvár cukor nélkül

Ismét lekvár és ismét hozzáadott cukor nélkül.

Édesapám Komárvárosban született - most Zalakomár a település neve - gyermekként sok nyarat töltöttem ezért Zalában. Az előkertben akkora kék és rózsaszín hortenzia bokrok voltak, hogy olyan nagyokat azóta sem láttam.
A munka folyamatos volt a családban, hisz gyakorlatilag önellátó gazdaság működött mindamellett, hogy a férfiak munkahelyen dolgoztak is, Nagyapám akkor még kisiparosként, fűrészgéppel. A ház körül baromfiudvar, disznók, szarvasmarha és ló; konyhakert gyümölcsössel; a ház végében krumpliföld. A település másik végében kukoricatábla; a közeli "hegyen" szőlő zöldségessel és gyümölcsössel, présházzal.
Még mindig a Nagymamám által fosztott liba pelyhéből készült párnákat használjuk.
A kredencben békésen megfért egymás mellett a kétkilós kenyér és az üveg pálinka; a pincében a bor, gyerekeknek málnaszörp és szóda.
A kamra hűvöse fonott szakajtóban házitojást rejtett, a gerendákra fellógatva a disznóvágások kolbászai, sonkái lógtak, óriási bödönben zsír. A stelázsin befőttek és lekvárok, savanyúság állt katonás rendben.
Egy-egy tálca sütemény mindig volt; nem illett úgy fogadni a beeső vendéget, hogy ne tudták volna megkínálni.
Természetes volt, hogy mindenki dolgozott. Én az udvart sepertem és jártunk kapálni; dolgoztunk a szőlőben - saraboltunk, kaccsoltunk, hónaljaztunk.
A nagy munkák alkalmával - disznóvágás, szüret, aratás - pedig mindig kalákába verődött a rokonság, szomszédság - mindenki segítette a másikat.
Nyár végén a fatüzeléses üstben főtt a szilvalekvár; ez akkora volt, hogy csak két ember tudta megemelni, a fakanál pedig valami rettentően nagy.

Tehát szilvalekvár, hagyományosan főzve, hozzáadott cukor nélkül.
Nekünk már nincs üstünk, így marad a jól bevált rozsdamentes lekvárfőző fazék, melybe egyszerre max. 4 kg gyümölcs fér. 



Megmostam a szilvákat és kimagoztam; minden egyes szemet megvizsgáltam, hogy biztosan lakómentes legyen; csak a hibátlan szemek jelentkezhettek lekvárfőzésre.



A fazék háromnegyedig megtelt a szemekkel, és elkezdődött a főzés.
Az egyes állapotokat külön fotóztam.


15 perc múlva


két óra múlva



három óra múlva


négy óra múlva


négy és fél óra múlva kész lett



Érdemes megnézni a fazék tartalmának csökkenését! Összesen 750 ml lekvár lett a két üveggel, négy és fél óra főzés (5-10 percenként keverni kellett) után, tisztán mérve 3 kg szilvából; volt vele munka rendesen, de megérte - sűrített nyár.

8 megjegyzés:

  1. csodálatos.... !!!!! <3 emlékszel régen hogy csináltam..?? oké, nem egészen cukor nélkül 10 kg szilva alá egy nagy fazékba 1 dl ecet,tetejére 1 kg cukor, TILOS keverni.. fel takarék-takarékjára.. és lehet menni aludni...8 óra múlva felére esik... de utána ha egyszer is megkevered, már végig keverni kell .. a kedvelt sűrűség.. mindenkire rá van bízva...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm - ezt végig keverni kell, de megérte - olyan, igazi :)

      Törlés
  2. É ebbe se ecet, se cukor nem kell? Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva! Én csak magoztam és főztem és kavartam és főztem és kavartam és főztem.

      Törlés
  3. Ma ismét elolvastam a bejegyzésedet, mert akár én is írhattam volna. Nálunk is így zajlott az élet gyerekkoromban. Mostanság - lehet, hogy a korom miatt - egyre többet gondolok vissza. És nekem is vannak otthonról hozott pehely takaróim és párnáim. Télen nem is tudok más takaró alatt aludni. Köszönöm a bejegyzésedet. Üdvözöllek. Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva! Nagyon örülök, hogy emlékeket idéztem Neked! Nem szabad elfeledni a gyökereket, hálával tartozunk értük. Ági

      Törlés
  4. Kedves Muskátli Büfé !
    Tudom, hogy már 2013. augusztus van, de hála az Égieknek
    idén is van szilva és a Te recepted szerint főzöm holnap
    a lekvárt........., majd megírom milyen lett.....és köszönöm, a gyermekkori visszaemlékezést, remélem sokunk
    örömére.............:-) Üdv. Magdi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Magdi, köszönöm a bizalmat - bízom benne, hogy sikerülni fog! Sok sikert és várom a beszámolót! Ági

      Törlés