2012-10-09

Birsalma project I. - lekvár

Gyönyörű sárgán ragyognak az érett birsalmák a fán, meg alatta. Egyik-másiknak akkora a súlya, hogy már a földet érés is nyomokat hagy a bőrén (is). Ez sajnos az állandó lakókat nem zavarja - ők már idény elején kiépítették kényelmes lakásukat a birsalmában.

Nem egyszerű - főleg nem gazdaságos - a birsalma tisztítása: mosás, szőrtelenítés még csak hagyján, de utána komoly fizikai munka a gyümölcs darabolása és lakó / lakás mentesítése.


Az összedarabolt birsalmákat lemértem, rozsdamentes fazekamba tettem egy citrom levével és a megmosott citrommal együtt, felöntöttem vízzel és főzni kezdtem.


Viszonylag gyorsan összeesett. Ekkor eltávolítottam a citromot és az almadarabokat a botmixer gondjaira bíztam.
A már sima péphez hozzáadtam a tiszta súly 20%-nak (1 kg tisztított almához 20 dkg cukor) megfelelő cukrot és tányérpróbáig főztem (hideg tányérra cseppentve nem folyik).


Csírátlanított üvegekbe töltöttem, fejenállás után dunsztolódni küldtem őket a plédek közé, így másnap pózoltak.


A kép nem adja vissza a színt - ez az én hibám (sok más mellett).

4 megjegyzés:

  1. A rozsdamentes fazektól nem színeződött el a birs? Én kompótot csináltam rozsdamentesben és szinte piros lett. Egy másik alkalommal már nem kockáztattam, fehér zománzottat használtam és szép sárga lett a színe. ÍA birs ugyanazona fán termett. Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem a cukor karamellizálódásától lesz piros. Épp a hétvégén készítettem egy újabb adag birsalma-sajtot és az első főzés után nem szilárdult eléggé. Újra főzés - ekkor már szilárdult, de a cukortól szép színt kapott.

      Törlés
  2. Tegnap ismét birsalmáztam és azt vettem észre, hogy ha kicsit tovább fő a szirup, akkor kezd színeződni. Köszi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy segíthettem :) Nekem különben pirosas színben jobban tetszik!

      Törlés