2013-10-04

Állatok Világnapja

Október negyedike az Állatok Világnapja - ez van ma.

Furcsa érzések kavarognak bennem - a Világnap felhívja valamire a figyelmet - azon a napon sokan koncentrálnak arra a "dologra". Azon a napon.
Ez hasonlít pl. Karácsonyra. Szenteste, a gyertyagyújtásánál mindenki szereti egymást; de lehet, hogy a vacsoránál már elszabadulnak az indulatok. Ne csak az év egy napján - egész évben szeressük, tiszteljük egymást.

Hasonlóan gondolom ezt az Állatok Világnapjáról is. 
Az üzletek már hetek óra firleflancos kiegészítőktől rogyadoznak; jutalomfalatokból építenek sorfalat. Erre az egy napra - és ezen az egy napon sem gondol sok "gazda" az állatára.

Mi van a többi 364 nappal? Megfélemlített, kidobott kutyák, macskák élik a kóbor életet. Megégetett, halálra éheztetett, kerékpár és autó után húzott, összekötözött pofájú és lábú, felakasztott, halálra vert és kínzott állatokról; sorsukra hagyott lovakról hallunk rendszeresen. 
Az élve boncolt, kísérleti állatokról (kutyák, nyulak, tengerimalacok...) még nem is beszéltünk. 

Úgy gondolom, némi intelligencia szükséges ahhoz, hogy felelősen tudjunk gondolkodni a haszon- és kedvtelésből tartott állatokról.
Sajnos messze vagyunk még "Európától" úgy az állat-, mint akár a gyermek kérdésben. Sok jót ott a gyerek sem kaphat, ahol a kutyát éheztetik, kínozzák és verik...

Mi letettük a voksunkat egy szervezet mellett; rendszeres adományokkal segítjük munkájukat, hogy a felelőtlen állattartók által ilyen-olyan állapotban utcára dobott állatoknak normális életkörülmények teremtsenek; szerető gazdát találjanak. Ők a LELENC Kutyamentő Egyesület (honlap és Facebook linkek). Megköszönöm, ha módot találnak Kedves Olvasóim a rendszeres támogatásra. Már havi ezer forint is segítség - sok kicsi, sokra megy.

A másik szervezet az európai állatkísérletek teljes betiltása érdekében harcol - elérhetőségükön, akár interneten is aláírható a tiltakozó petíció. Akinek módjában áll, kérem írja alá.

Köszönöm, hogy elolvastátok; külön köszönöm, ha támogatóvá is váltok. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése