2012-09-03

Csokis pöfeteg

Édesség; szerintem ilyen még nem is volt, pedig szeretem enni is és sütni is.
csokis pöfeteget meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt; az elkészítés pedig igazán nem tart sokáig (hmmm - ez nem pontosan igaz), több lépcsőben készülő kekszféle, de megéri a ráfordított idő.

Hozzávalók: 10 dkg vaj, 20 dkg cukor, 2 tojás, 20 dkg csokoládé (min. 60% - nálam 80%), 1/2 teáskanál fahéj (nálam kimaradt), 2 evőkanál tej, vaníliás cukor (nálam saját készítésű vanília aroma), fél zacskó sütőpor, 25 dkg finomliszt. Porcukor a forgatáshoz.

A vajat habosra keverjük a cukorral és a tojásokkal.


Hozzáadjuk a gőz fölött megolvasztott csokoládét, fahéjat, tejet, vaníliás cukrot, és a sütőporos lisztet.


Legalább fél napig hűtőszekrénybe pihentetjük. 

Másnap előmelegítjük a sütőt 170 fokra, sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, egy kis tálba porcukrot öntünk.
Egyforma gombócokat (nálam diónyi) készítünk és porcukorban jól megforgatjuk őket, majd a tepsiben tisztes távolságra helyezzük őket egymástól.


Az előmelegített sütőben 12 percig sütjük.
Ebből a mennyiségből kb 2 és fél tepsinyi mennyiség lett. 


Cukormentes sárgabaracklekvárral tálaltam - nagy sikere volt a keserédes pöfetegeknek. Másnapra sem száradt ki, iskolába, tízórainak is kiváló!

2 megjegyzés: