2013-05-14

Befőzünk - első évad

Említettem már, hogy tagja vagyok a Facebook-on néhány főzős csoportnak; de azt talán még nem meséltem, hogy egy befőzős csoportnak is. Ezt a jó kis csoportot Damásdi Eszter, az Eszter befőz blog "Anyukája" indította.

Aki a csoport tagja lett vállalta, hogy minden hónapban befőz, tartósít, eltesz valamit. Ennek a kihívásnak nem tudtam ellenállni; és meg kell mondjam, nagy örömömet leltem benne. 

Az utolsó hónapban már sokunkban felmerült a "mi lesz tovább???" érzése, úgyhogy nagyon örültem, hogy Eszter a következő évre is elindította a csoportot.
Ebben a szezonban már tematikus lesz a befőzés: minden hónapban az egyik tag adhat meg egy zöldséget és egy gyümölcsöt, mely mindannyiunk ügyködésének alapja kell legyen.

Most pedig lássuk Muskátli Büfé alkotásait.A nulladik hónapban medvehagyma krémet készítettem. Tavaly viszonylag normális volt az időjárás; április végén már lehetett készíteni. Idén majdnem még hó volt, brrrr.
Az első hónapban - május - reteklevél kencét készítettem, melyhez a saját termesztésű retkek levelét használtam természetesen.
Júniusban már érett a meggy, úgyhogy 250 szem meggyből meggylevet készítettem. Igen, megszámoltam ...
Júliusban már dübörgött a kánikula, ezért a nyári vigasságokhoz, tűznyelőknek   ideális marinált csípős paprikát zártam üvegbe.
Az augusztus lekvárt hozott. Szilvalekvárt, hozzáadott cukor nélkül. Az e fajta, cukorbetegek által is - a gyümölcs cukortartalmát számolva - fogyasztható lekvár már nem az első volt a sorban.
Szeptember már a zöldségek dandárját terelte a csinos üvegekbe, ételízesítő sóval tartósítva; csodálatos íz és színkavalkád.
Októberben a hidegre való tekintettel csípős, melegítő finomság, ördögcsók azaz darált paprikakrémet készítettem. Tündöklő szín, lángoló íz!
Novemberben már gondolni kellett a karácsonyi készülődésre, szaloncukorhoz való alapot gyártottam szőlőből. 
A december az egzotikus gyümölcsök bőségszaruját nyitotta meg, a gránátalmás grapefruitlekvár mesés színt és ízt produkált; sajnos szinte elillant; vajon ki járt rá az üvegekre?
Az idei január a csoport szempontjából megosztó tartósítást hozott,  a kacsmájas hurka tán nem illett teljesen ide - ezért májusban extra tartósítás készült, de mindent a maga idejében.
Anyósom receptfüzete adta az ötletet a februári penzum teljesítéséhez, a házi gombakonzerv különösen erdei gombából lehet hasznos.
Márciusra ismét az erős színek és ízek vitték a prímet, a paprikaolaj nagyon kiadós; néhány csepp tökéletesen beállítja az ízt, imádom.
Az április végét a napsárga pitypangzselé vidította fel a hosszú tél után.
És akkor a januárt kompenzálandó bonustrack a medvehagymás olívaolaj; néhány csepp a salátaöntethez, levesbe, főzelékre egész évben a tavaszt juttathatja eszünkbe.
Nagy vonalakban ennyi volt az egy év; ami nagyon gyorsan elszállt.

Az idei első felvonás főszereplői az eper és a rebarbara. Izgatottan várom, hogy mi sül ki, azaz mit főzök be belőlük.

Az összefoglaló elkészítésének ötletét Markától lestem el - a koppintásra áldását adta - köszönöm. 

4 megjegyzés:

 1. Nagyon jó beszámoló, pár receptet újra néztem. Neked is jó eseménydús éved volt Ági, örülök, hogy együtt csináljuk tovább a kihívást! :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm - érdekes így összefoglalva látni, valóban. Idén és jövőre is :)

   Törlés
 2. Gyönyörűséges összefoglaló, de szívesen kipróbálnám mindegyiket! :)

  VálaszTörlés