2013-05-27

Fő az egészség - Kapros spárgaleves

A "Fő az egészség" mozgalom indítója Selet food Alíz, én a stafétát Markától, a Marka boszikonyhája írójától kaptam - köszönöm.
A szlogennel egy egészséges vagy a hagyományosnál egészségesebb módon elkészített receptet kell publikálni a mozgalom logójával együtt. 
Marka különösen előtérbe helyezi az egészséges ételeket, a magyar átlagnál sokkal, de sokkal többször kerül hal a tányérjukra.


A szabályok:
1. Ha megkaptad a felkérést, tölts fel egy olyan ételt a blogodra vagy honlapodra - a mozgalom logójával együtt - ami egészséges vagy a megszokottnál egészségesebb módon készítettél el.

2. Az egyetlen kikötés a recepttel kapcsolatban az, hogy megfeleljen a "Fő az egészség" mozgalom szempontjainak.

3. A recept mellett tanácsokat adhatsz egészséges elkészítési módokról vagy írhatsz alapanyagokról is.

4. A felkérést 2-3 bloggernek add tovább, akiket erről értesítesz kommentben vagy e-mail-ben.

Sokat gondolkodtam azon, hogy vajon az ételek, melyeket készítek mennyire felelnek meg az egészséges táplálkozásnak. Van ilyen is és olyan is.
Határozottan híve vagyok a zsír és vaj használatának; margarin nem fordul meg nálam. Ugyanakkor előszeretettel használom az extraszűz olívaolajat.
A zöldség- és gyümölcsfogyasztás abszolút a fontossági lista élén van; de nem tagadhatom, ragadozó vagyok (kínai horoszkóp szerint Tigris -wáááááá).

A tavaszi sok-sok zöld között is előkelő helyet foglal el a frissen viszonylag rövid ideig fogyasztható spárga; a kapor pedig kicsit lépjen ki a savanyúságízesítő szerepéből. 

A kapros spárgaleves ötlete onnan érkezett, hogy nagyon sajnáltam felhasználás nélkül kidobni a zöldspárgák letört végeit; a kaporszár pedig szintén erre a sorsa szokott jutni. Eddig.

A megmosott spárgavégeket és kaporszárakat feltettem főni egy csipet! sóval. Főttek, fődögéltek, amíg a spárgaszárak szépen meg nem puhultak.
Ekkor a levet leszűrtem - a szolgálatukat megtett spárgavégek és kaporszárak a komposzton "dolgoztak" tovább.
A lében főni tettem fél csomag spárgát a csúcsok nélkül.
Amikor megpuhultak, botmixerrel pürésítettem. A levest egy evőkanál alacsony zsírtartalmú tejfölt kevertem.

A tálalásnál bőven megszórtam a levest finomra vágott kaporral, beletettem a nyers spárgafejeket és egy mokkáskanál tejföllel díszítettem.


Nagyon finom lett! Még Z is elismerően nyilatkozott, pedig nem egy spárga-fan. Nem sűrű krémleves, mégis tartalmas és pompás ízkavalkád. Még gyorsan megyek a piacra egy újabb adag spárgáért.

A stafétát pedig a következő blogok íróinak adnám át: 
Gyomro-Sokk Katának, mert élsportoló Fia miatt nagy gyakorlata van az egészséges ételek elkészítésében. 
Teller-Cake Zsuzsának, mert nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen szuperegészséges tortát süt ki nekünk.
Kisribizli Magdinak, mert a kekszektől a levesekig széles a repertoárja; kifúrja az oldalam, hogy mi kerekedik majd most ki.8 megjegyzés:

 1. hmmmmmmmmmm :P nagyon jól hangzik!

  VálaszTörlés
 2. Köszönöm a stafétát- megtisztelsz-ígérem továbbviszem, s továbbadom :) Gyomros Kata

  VálaszTörlés
 3. Hú, köszönöm a magas labdát! ;-))) Valamit kifundálok, az biztos! Mi a határidő, mert azt nem láttam, vagy elsiklottam felette?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. :) nincs határidő; jó munkához idő kell - törpölni kell rajta - köszönöm, hogy elfogadtad a stafétát

   Törlés
 4. Igyekszem én is, mert az egészség nálam is fontos szempont! :) és köszönöm, hogy megint gondoltál rám! :)

  VálaszTörlés