2013-07-18

Carne-Veg sorozat: Zöldséges kamut

Zöldség most is, de csak másodhegedűs. A szólót gabona játssza.

Ez az ősi, tápláló gabona Egyiptomból származik. Ősi búza fajta. Hosszú ideig feledésbe merült, majd, mint a tönkölybúzát ismét felfedezte az élelmiszeripar. A Kamut, mint ősbúza soha nem került nemesítésre, kizárólag ökológiai gazdaságokban termesztik.
Jó sütő képességekkel rendelkezik, ugyanis magas a sikér tartalma. Kitűnően használható kenyér, sütemény, tojásmentes tészták készítéséhez. Sokféle édes és/vagy savanykás gabonaételhez is jó, mint pl.: müzliként, levesekbe, sütéséhez, főzéshez és tészta készítéséhez. Sajátos ízvilágánál fogva bizonyos ételekhez jobb, mint a hagyományos, vagy más búzafajták. Ezt a szakácstudomány kiválóan hasznosítja. Az életfontosságú nyomelemekből már 200 g kamutból készült kenyér fedezi a napi szükségletet. A magas sikértartalom miatt is könnyebben készíthető belőle tojás nélküli tészta. Mint a gabonák általában a kamut is tartalmaz héjában, illetve a magbelsőben élelmi rostokat, cellulózt, lignint és pektint. A gabonafélék fehérjetartalma azonban, nem teljes értékű, ami azt jelenti, hogy nem tartalmaznak ún. esszenciális aminosavakat. 


A kamut energiát és kitartást biztosít!
Kiváló tulajdonságai miatt, nemcsak a sportolóknak és azoknak, akik sok energiát használnak fel, hanem gyerekeknek, idősebb embereknek is ajánlják a belőle készült ételek fogyasztását, mert könnyen emészthető. Sokáig jóllakat és hosszútávon is energiát ad anélkül, hogy a szervezetet terhelné. Az orvosok azoknak a betegeknek is javasolják a kamut fogyasztását, akik túlérzékenyek a többi gabonára.
(harmonet.hu)

A recept nagyon egyszerű és a ház Urának kifejezett kérésére készült.

Egy rész megmosott kamutot két rész vízben felteszünk főni. Sóval, házi ételízesítővel ízesítjük és nagyobb darabokra vágott zöldséget adunk hozzá.
A leírás szerint forrástól számítva 35 percig kell főzni a kamutot, de ennyi idő alatt nekem még egyszer sem sikerült puha állagúra főznöm.
Teljesen puhára úgysem szabad főzni, mert kifejezetten előnyös a rágás!!!
Z kérésére savanyúkáposztával tálaltam.


Húsmentes. Nem paleo. Évszaktól függetlenül elkészíthető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése