2013-07-17

Tökfőzelék marhanyelvvel

A marhanyelv elkészítésével kezdjük a főzést.
A füstölt marhanyelvet egy éjszakára beáztattam. Másnap a nyelvet leöblítettem, friss vízben feltettem főni. A főzővizet néhány babérlevéllel, 5-6 gerezd fokhagymával, sóval, fél maroknyi egész feketeborssal ízesítjük.
Mikor a nyelv megpuhult, a vastag hártyát lehúzzuk róla, majd a vízbe visszahelyezve kihűtjük.
A főzővízben kihűtött marhanyelvet lecsepegtetjük, hűtőszekrényben tároljuk.

Egy kg gyalult tököt besózunk, bő órát állni hagyjuk.

Zsíron megfonnyasztunk 3 fej, apróra vágott vöröshagymát. rádobjuk a levétől kinyomkodott tököt, felöntjük annyi vízzel, hogy a tököt ellepje; sóval és piros paprikával, ecettel (én málnaecettel) ízesítjük.
Amikor a tök igény szerinti puhára (mi kicsit roppanósan szeretjük) párolódott, hozzáadunk egy pohár 20%-os tejfölt, melyben elkevertünk 2 csapott evőkanál lisztet, ezzel sűrítjük be.



Szeletelt marhanyelvvel tálaljuk. 

Természetesen sült hússal, tükörtojással vagy zöldségfasírttal is köríthetjük igény szerint. Jó étvágyat.

A marhanyelv kiváló "bóti" felvágott helyettesítő különlegesség!

2 megjegyzés: