2013-05-30

Carne-Veg sorozat: Húsos káposzta bográcsban

Miss Veg és Mr Carne koprodukciója bográcsban. A fő vonal azért a káposzta. A savanyított káposzta.

A savanyú káposzta fejeskáposztából készül, az erjesztést sóval, vagy sós vízzel és kovásszal végzik 10-90 napig. A fejeskáposzta C-vitamin tartalma igen magas (20 mg/100 gr), amit a savanyítás után sem veszít el, mint ahogy más, értékes összetevőit sem. Így védhette például James Cook hajóskapitány legénységét a skorbut ellen, s ezért kitűnően alkalmas az erek támogatására, és az immunrendszer erősítésére is. 100 gramm káposzta mindössze 3,4 gramm szénhidrátot, 1,1 gramm fehérjét, 0,2 gramm zsírt és 2,47 gramm élelmi rostot is tartalmaz.

A fejeskáposzta tejsavtartalma nyersen is vetekszik a joghurtéval, savanyítás során pedig a káposztában található cukorból ugyancsak ez lesz. A tejsav azon kívül, hogy megakadályozza magának az élelmiszernek a rothadását, számos jótékony hatással is rendelkezik a bélrendszerre. – A tejsavbaktériumok, vagyis laktobaktérumok elsősorban a vastagbélben fejtik ki a hatásukat, ugyanis a stressz, a fertőzések, vagy az antibiotikum-kúrák után segítenek helyreállítani a felborult egyensúlyt.

Az igazi titok azonban mégsem ebben rejlik, hanem a magas rosttartalomban. A rostok ún. nem felszívódó táplálékok. A növényi sejtek sejtfalát, vagyis a cellulózt az emberi szervezet nem tudja megemészteni, így a rostok tulajdonképpen kefeként működnek a bélben. Minden oda nem illő salakanyagot segítenek kipucolni. Mindemellett megkötik a vizet, így azt a vastagbél nem tudja felszívni. (forrás: www.webbeteg.hu)

Nem teljesen nyári étel, de szerintem bográcsban megállja a helyét.

Sertéscombból pörköltet készítettem. Amikor a hús már majdnem teljesen puha, hozzáadtam a kicsit megvágott savanyított káposztát.


Puhulásig főztem. Tejföllel tálaltam. Valamiért nem sikerül két személyre főzni, de így legalább még két napra maradt ebédem. A káposzta úgyis annál jobb, minél többször melegítik.



Én szeretem hidegen is. Van azért ennél nagyobb hibám is.

Végezetül egy diszkrét fotó félhomályban.




4 megjegyzés:

  1. Még sosem próbáltam bográcsban, de nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  2. Imádom ezt az ételet! A fő vonalként használt savanyú káposzta miatt legfőképpen:)

    VálaszTörlés