2013-05-16

Carne-Veg sorozat: Rebarbarás eperlekvár

Miss Veg (csak nekem tűnik úgy, hogy átvette szinte teljesen az uralmat?) ajánlata a rebarbara és az eper házasságából készült lekvár.

A rebarbarát valószínűleg mintegy 4500-5000 éve ismerik. Első konkrét írásos nyoma i.e. 2700-ből való, s egy kínai gyógyfüves könyvben található. Gyógynövényként gyöktörzsét használták. Időszámításunk kezdetén már fontos kereskedelmi áru volt, ami így Európába is eljutott. Csak a XVIII. század óta, a répacukor elterjedése óta használatos a konyhában. Cukrozás nélkül ugyanis túl savanyú lett volna.



Pürésített gyöktörzse a hennához hasonlóan hajszínezőként is beválik, a hajszálakat vörösre festi, de ugyanígy megfelel természetes kelmék, pamut vagy gyapjú festésére.
Jellegzetesen fanyar, savanykás ízét magas almasav-, citromsav- és oxálsav-tartalma határozza meg. 100 g rebarbara mindössze 16 kilókalóriát tartalmaz. A belőle készített ételek mégsem mondhatók soványnak, mivel viszonylag sok cukorral készülnek. Hasznos növényi rostokat, tartalmaz, továbbá értékes cseranyagokat, flavonoidokat, polifenolokat. A vitaminok közül pedig bőségesen van benne A-, B1-, B2- és C-vitamon és niacin. Ásványi anyagai közül kiemelkedően sok kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas és szelén benne.
A növény minden részében találhatók antrakinon-származékok és oxálsav, de főként gyöktörzsében és leveleiben. A kerti rebarbara gyöktörzsében öt százaléknyi antrakinon mutatható ki. Vizelethajtó, salaktalanító hatású, ezért tavaszi vitamin- és tisztítókúrák ideális eledele, de vigyázat; nagy dózisban bélnyálkahártya-irritációt, gyomor- és bélgörcsöket okozhat.
(forrás: hazipatika.com)


Két csomag rebarbara szárat (42 dkg volt) vásároltam a piacon (300 Ft/csomag), mely megtisztítva 30 dkg lett. 
A feldarabolt rebarbara szárakat kevés víz - kb 1 dl - hozzáadásával főzni kezdtem. Viszonylag hamar megpuhult és szépen kezdett szétesni.
Hozzáadtam egy fél citrom levét - nem mintha nem lett volna eddig is olyan savanyú, hogy összehúzta a ... mindent - és 5 csapott evőkanál cukrot. 
Harmadoltan, negyedeltem egy maréknyi epret, beleszórtam egy harmad mokkáskanál pektin, azt is hozzáadtam.
Addig főztem, amíg teljesen egynemű lett. Üvegbe zártam - tótágas -dunszt.
"Sajnos" kimaradt néhány kanálnyi, ezt reggelire gyorsan meg is kellett egy kis vajas kenyérrel kóstolni.



Enyhén savanykás, de nagyon finom lekvár lett, mellyel a "Befőzünk" Facebookos csoport második évadjának, első befőzésére nevezek.


2 megjegyzés:

  1. Legnagyobb kedvenc volt tavaly, idén is kell főznöm "pár" üveggel. Mondtam már, mennyire szeretem Miss Veg-et? :-)
    Ja,és lécci kukkants be a blogomra, szeretnék adni egy stafétát. Mert fő az egészség ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Miss Veg nekem is nagy kedvencem; a rebarbarát idén próbáltam először, de még lesznek találkozásaink.
      Köszönöm szépen a stafétát, meglepődtem rendesen; igyekszem:)

      Törlés