2013-05-09

Carne-Veg sorozat: Töltött gömbcukkini és társai

Miss Veg kitart, ma is az ő ajánlata került fel az étlapra.

A tökfélék családjába tartozó hosszúkás, zöld, sárga, csíkos vagy foltos cukkini nyersen, párolva és főzve egyaránt élvezetes. 




A tökfélék (Cucurbitaceae) őshazája a mai Guatemala és Mexikó területe. A család tagjait több mint tízezer éve fogyasztjuk. A spanyol és portugál felfedezők különös növényeket hoztak Európába: a cukkini Olaszországban lett először sikeres. A Földközi-tenger tájékán megtelepedve meghódította Franciaországot, sőt a hűvösebb éghajlatú Nagy-Britanniát is.
Mexikóban a kezdetektől fogva része az étrendnek, Európában viszont csak a huszadik század közepétől fogyasztják széles körben.


A cukkini 95%-a szöveti víz: kiválóan pótolja a szervezet vízszükségletét. Sokféle ásványi anyagot (mangán, kálcium, magnézium, kálium, réz, foszfor, cink) és vitamint (A, B1, 2, 6, 9) tartalmaz. Folsavban és élelmi rostban gazdag.
Antioxidáns anyagai révén kimutatható módon csökkenti a káros sejtmutációk előfordulását. Enyhe hashajtó, gyulladásgátló és vértisztító.
Béta-karotin és C-vitamin tartalmánál fogva védi az érfalat. Csökkenti az asztma, a csont-ízületi és a reumatikus gyulladások kockázatát. Csökkenti a prosztata problémák esélyét.
(forrás: tudatosvasarlo.hu)




A gömbcukkinik tetejét levágtam, közepüket kivájtam. 
Olajon megpároltam egy közepes fej felkockázott vöröshagymát, 10 dkg apróra vágott sertéslapockát; sóztam, borsoztam, paprikáztam. Hozzáadtam egy evőkanál rizst és az apróra vágott cukkinihúst majd felöntöttem egy dl vízzel - így főztem puhára, mellyel megtöltöttem a cukkiniket, egy hagymát és   két félbevágott burgonyát.

Sertéslapockát felszeleteltem, besóztam. 1 fej vöröshagymát feldaraboltam. 6 közepes fej burgonyát megtisztítottam és hasábokra vágtam.

Egy tepsit sütőpapírral duplán kibéleltem, zsírral kikentem. A hússzeleteket, hagymát, burgonyát, cukkiniket a tepsibe helyeztem és előmelegített sütőbe tettem. 

Egy óra alatt a hús omlósra sült, ekkor még a töltött zöldségekre egy-egy szelet sajtot helyeztem - így már csak néhány perc volt hátra; és kész.


A sajt-láva lefolyt a cukkini tetejéről.


Töltött burgonya és hagyma.


Fantasztikus ízek; az otthon lévő alapanyagoknak megfelelően szabadon változtathatóak.

4 megjegyzés:

  1. Hú, ez nagyon jól néz ki, indulok is hozzátok ebédre:-) (már ha még van pár falat, bár úgy sejtem, ezt a finomságot hamar megettétek :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Marka, a következő eresztésből majd teszek félre Neked!

      Törlés