2013-07-11

Carne-Veg sorozat: Tápióka puding



Miss Veg továbbra is tarja a frontot, ismét ő győzött.
A tápióka (vagy tapioka) gyöngyöt már láttam néhány helyen, de eddig váratott magára az elkészítés. Most - a fekete rizzsel együtt - végre vásároltam egy zacskóval, így már semmi nem állt a puding útjába.

A tápióka végülis egy feldolgozott forma, a manióka gyökérből nyert keményítő. Ez a semleges ízvilágú növény Afrika trópusi részein honos. Az afrikai országokban alapélelmiszerként tartják számon, az éhezők megmentője. Elsőként a maják kezdték el termesztését és a ma is használatos gyökerét használták fel. Ma már szinte minden trópusi vidéken megtalálható. Közel 160 faja ismeretes, amelyet sokoldalúan hasznosítanak. Brazíliában kaucsukot nyernek belőle, Afrikában egy zselészerű anyagot, a fufut készítik belőle, az indiánok pedig erjesztett itallá alakítják.
A Föld éhező lakosságának napi tápláléka, úgy mint Európában a burgonya vagy Ázsiában a rizs. Levele nagy mértékben tartalmaz fehérjét, vitaminokat, ásványi anyagokat. A gyökér kevesebbet tartalmaz ugyan, de így is fontos táplálék.




Leveleit hasonlóképpen hasznosítják mint nálunk a spenótot. Előállítható belőle saláta, párolt, főtt változat. Gyökeréből készülhet liszt, keményítő és alkoholtartalmú ital is. A lisztje alkalmas kenyér és pékáru sütésére. Zselésítő tulajdonsága miatt alkalmas pudingok, krémek, levesek, mártások készítéséhez is.
A tápióka megtalálható liszt,pehely és granulátum formátumban is. Főzés hatására kocsonyás anyag képződik belőle. Ázsiában nagyon elterjedt, pl. Vietnámban palacsintaszerű lepény sütnek belőle, Thaiföldön kókusz hozzáadásával puding készül.
(www.harmonet.hu)

A zacskón található leírás szerint elkészítettem a gyöngyöket: 5 csészényi forrásban lévő vízbe öntöttem egy csészényi tápióka gyöngyöt, (az, hogy a csésze pöttyös vagy virágos - jelen esetben érdektelen) és 10 percig főztem.
Utána eritrittel (lehet cukorral is) édesítettem és kókuszkrémmel kevertem össze.



A díszítéshez néhány szem amaréna meggyet hívtam segítségül és egy kávéskanál szirupot. 

A kipróbálását - khm. érdekes állaga miatt - mindenképp csak nyitott és befogadó, kísérletező kedvűeknek ajánlom (vagy én rontottam el valamit nagyon csúnyán). 
A lényeg nekem annyira ízlett, hogy másnap már újabb adagot készítettem - egy részét mákkal - ő nem lett ennyire fotogén.

Ui.: létezik ennél nagyobb szemű gyöngy is. Legközelebb olyat is kipróbálok.
Mert én nyitott vagyok és befogadó. Valamint kísérletező kedvű. Nem utolsó sorban kíváncsi.

12 megjegyzés:

  1. Izgalmasan hangzik! :) Klassz a leírás. Lehet, hogy egyszer én is kipróbálom. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Csak bátran, ha az állagán már túltetted magad, kedved szerint ízesítetted - gond nem lesz

      Törlés
  2. Na, ez aztán nagyon megfogott, úgyhogy szerzek valahonnan tápiókát :-) Nekem nagyon gusztának tűnik, ráadásul bevállalós is vagyok :-D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én langyosan is szeretem, de az állaga sokat javul egy hűtőben töltött mesés éjszaka után :)

      Törlés
  3. Tápióka puding:-))) Lady Lavender evett ... Volna olyat a Csengetett Mylord- ban, de inkább hozzávágta Ivy- hoz, de előtte rátetetett egy egy kanállal Mrs Lipton kiváló lekvárjából:-))))
    Tápiókát láttam már nálunk is a zöldségesnél, most már nagyon érdekel milyen az íze.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm :) ezt jó hallani :D jó kis sorozat
      Ezek már az elkészített golyók - amit nálunk lehet kapni - úgy néz ki, mint a hungarocell golyócskák.
      Főzés hatására válnak átlátszóvá. Semmi karakteres íze nincs :) ezért bír el mindenfajta lekvárt ...

      Törlés
    2. Most jut eszembe, nem is Ivyhioz, hanem magához Mrs Liptonhoz vágta hozzá,aki egyébként sem volt jó passzban, hiszen Mr Stokes- ról kiderült, hogy szélhámos:-D ( sokszor- sokszor nézem meg!:-)). )
      Biztosan kipróbálom a recepted megígérem, nem vágom senkihez;-))))

      Törlés
    3. Így azért már más :) nem mintha láttam volna ezt a részt :D

      Törlés
  4. Nemrég fedeztem fel én is a tápiókát, én elöáztattam vizben és utána föztem meg.Az állaga kissé furcsa de az ize az mennyei.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy Neked is ízlik! Sajnos az állagával sokan nincsenek kibékülve nálunk sem, én imádom :)

      Törlés
  5. Nekem ebből a tápiókából (liszt) valami lepényt kéne készítenem, de ötletem sincs hogy fogjak hozzá. Írtad, hogy van, ahol palacsinta szerű lepényt csinálnak belőle, erre vonatkozólag nincs véletlenül, vagy épp direkt pontosabb leírásod, recepted, elérhetőséged, vagy bármi, ami közelebb visz hozzá?!
    Előre is köszönöm! További ínycsiklandó kísérletezést kívánok Neked! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszönöm :) csípőből nincs, de törpölök rajta

      Törlés