Szombaton nagyon szép idő volt, bográcsolásra csábító.
Nagyon szeretjük a bográcsos ételeket: nem kell a konyhában a tűzhely mellett toporogni; mindenki kiveheti részét a főzésből: egy-két keverés mindenkinek belefér.
Amíg Z összeállította a bográcsállványt és meggyújtotta a tüzet (ez is veszélyes üzem), addig én előkészítettem a hozzávalókat.
A bográcsba először 3 ujjnyi felszeletelt szalonnát tettem.
Amikor már szépen kiengedte a zsírját, 2 közepes fej felszeletelt hagyma követte, melyet üvegesre pároltam.
50 dkg kockára vágott sertéslapocka került a megfonnyasztott hagymára és elkezdődött a pörkölés.
A húskockák minden oldalát megkapattam és saját levében hagytam főni.
A tűz táplálása férfi munka, a tűzmester így csak magát (és a szakácsnőt) szidhatja, ha gyengül a forrás.
Félidőben saját készítésű lecsót adtam a húskockákhoz.
Én csak ilyenkor szoktam a pirospaprikát hozzáadni a pörkölthöz, így esélye sincs, hogy megégjen.
Mivel már maga a lecsó is sós, ezért óvatosan, kóstolás után sózzuk.
És végül a fekete ló: saját készítésű darált paprikakrém, most az enyhén csípős fajta. (készült csípmentes és markánsan erős is: ő az Ördögcsók).
Amikor már megpuhult a hús, beleöntök 2 dl megmosott rizst és kétszer annyi vizet, keverés - kavarás.
Amint megfőtt a rizs, lehet tálalni.
Kísérőként saját eltevésű csalamádét és friss kenyeret ettünk.
A jó fűszeres vacsorára csúszott a söröcske is :)
Jólhangzik. Elkészítem.
VálaszTörlésÖrülök, hogy elnyerte a tetszésed - jó étvágyat!
Törlés