Szóló szőlő, csengő barack - hangzik a mesében. Most csak a szőlő szólt, méghozzá édes hangon.
Annyira édes idén az otelló szőlőnk, hogy semmi cukrot nem tettem a lekvárba.
Az illatozó, hamvas áfonyát játszó fürtöket megmostam és leszemeztem.
Itt követtem el egy hibát: nem magoztam ki, ugyanis a szőlőmag sok jó hatással rendelkezik (én még szeretem is), de később nem úsztam meg.
Feltettem főni a szokásos fazékban az 1,1 kg szőlőszemet és időnként megkevertem.
Olyan jól befűtöttem szegényeknek, hogy többen eszement gyorsasággal szabadultak meg a ruhájuktól. Közben a lila és pink változatos árnyalataiban gyönyörködhetett minden arra járó.
Jó félóra múlva szépen besűrűsödött a lekvár és ekkor jött Hamupipő (mégsem mondhatom már magamra, hogy Hamupipőke) feladata: kiválogatni a magokat. Szerintem ezek a fürtök kifejezettem arra gyúrtak egész nyáron, hogy tengernyi magot termeljenek; sikerült nekik. Néhány magnak megkegyelmeztem - nem direkt -, ők maradhattak a lekvárban.
Gyönyörű szín, pompás íz, csodálatos illat:
ő a cukormentes szőlő lekvár. Összesen 42 dkg lett: ez az egy üveg és félig egy felfújtas tálka. Sok munka és idő, de az eredmény kárpótolt, engem. Akik nem közreműködtek tevékenyen az elkészítésben, ők kárpótlás nélkül részesültek az íz- és színorgiában.
eszméletlen jó :))) ide érzem az illatát :)Kata
VálaszTörlés:) a színe igaziból még sokkal, de sokkal jobban ott van; az íze.... pompi
VálaszTörlésÉpp ma főztem szőlőlekvárt. Magam kímélendő, egy kicsit előfőztem a szemeket, épp csak annyira, hogy felpattanjon a bőrük, s szűrőn könnyedén átpasszírozhassan a használni kívánt szőlőhúst. A többi már gyorsan megy:-)
VálaszTörlés:) Én is tanultam a magam hibájából - idén (2013-ban) már én is nagyobb lyukú szűrőn passzíroztam
Törlés