2015-06-16

Zöldborsós tobzódás

Amikor - mint épp most - beindul a zöldborsószezon, borsó van borsóval.

A zöldborsóleves nálunk úgy készül, hogy húsos csontból vagy húsból, tengernyi petrezselyemzölddel, sóval és alaposan megmosott zöldborsóhüvellyel "alaplevet" főzök.
Megtisztítok egy csokor sárgarépát és néhány fehérrépát, felkarikázom.
Zsírt olvasztok, melyen gyengéden megpirítom a gyökérzöldségeket, hogy az ízüket jobban kinyerjem.


Ezután rádobom a megtisztított zöldborsót és felöntöm az "alaplével". 
Puhára főzöm, beállítom az ízét, apróra vágott petrezselyemlevéllel megszórom, tálalom. Akár két, három nap is egymásután. Mert megunhatatlan és ez a csodálatos íz kizárólag friss zöldborsó ajándéka.


Az idei szezon első, bográcsos zöldborsós sertéspörköltje is elkészült a hétvégén; teljes kiőrlésű lisztből készített nokedlivel. 


Fő az egészség, de azért inkább hagyományosan, fehér lisztből készítsük a nokedlit - én is így teszek ezentúl. Bár a magam részéről nokedli nélkül is tökéletesen elvagyok ezzel a finomsággal.

4 megjegyzés:

  1. szeretem♥
    Éljen a zöldborsó, akármilyen formában, különösen ahogy te itt bemutattad, Ági!Bográcsos zöldbprsós pöri.......mikor hívsz meg egy jó vacsira? ;-)Puszillak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Emőke, mintha már ajánlottam volna ... :)

      Törlés
  2. Nálunk is nagyon megy, bár vigyáznom kell, mert a férj és a két gyerek még nyersen lelegelik a borsónkat... :-)

    VálaszTörlés