Íme az én történetem és receptem.
A Balatoni Nyár minden életkorban mást jelent.
Gyermekként Zalakomárból jártunk a balatonberényi strandra; a felnőttek
Zalakarost preferálták, de a "kisunokát" persze elvitték a nagy
vízhez. Gimnáziumi nyarak nagy társasággal, bulival. Tihanyból gyalog Arácsra
hajnalban - meg sem kottyant.
Az egyik családi nyaraláson a nálam csak 14 évvel
idősebb Keresztanyámmal elmentünk a balatonfüredi Vitorlásba, egész éjjel tánc;
majd már a kora reggeli nap fényénél másztunk be az erkélyen, mert persze
kulcsot nem vittünk, viszont vihogásunkkal az egész családnak hajnali riadót
fújtunk.
Z-vel szinte minden nyarat a Balatonnál töltöttünk és
töltünk. Hosszú éveken át a hétvégék a kikötőkben és a nyílt vízen teltek. Az
egész napi vitorlázás vagy csak punnyadás után este közös sütögetések voltak az immár
barátainkká vált hajóstársakkal.
A receptemhez azonban egy majd' 30 évvel ezelőtti
balatoni nyár adja az apropót.
Z családjának Vonyarcvashegyen volt nyaralója, így a
bemutatásom a családnak ott történt. A reggelihez a gyerekek (mára már kétgyermekes Anyukák)
mentek el pihepuha vajaskifliért a közeli kisboltba. Délelőtt testületileg
levonulás a strandra: pokróc, gumimatrac, úszógumik (saját és műanyag), könyv,
tollaslabda készlet. Az ebéd lángos volt és párás falú pohárban gyöngyöző
hosszú lépés. Koradélután a háznál előkerültek a pingpong ütők, a Fiúk felszerelték a
hálót és indult a családi derby. Mindenki szeretett és tudott, én csak
szerettem játszani - egy idő után meg már nem is annyira. Inkább segítettem a
konyhában Zsuzsinak, Z nővérének a vacsora előkészítésében.
A fiúk összehangolt munkájával - de mégiscsak Gyuri,
szakértő sógorom irányítása mellett - a kővel körbekerített tűzrakóhelyen
fellobbant a sokszor hajnalig lobogó láng.
Minden este készült ínycsiklandó saláta, snidling a kerítés mellett méterhosszan zöldellt olyannyira, hogy sokszor a fűnyíró segítségét kellett kérni az elburjánzása ellen.
Az alufólia
tálcás rakott vacsora Zsuzsi fejéből pattant ki: szalonnát, hagymát, burgonyát,
kolbászt, sajtot, gombát takaros sorokba rendezett.
A lefedett tálcákat - az általa tökélyre fejlesztett állag eléréséhez -
pontos menetrend szerint forgatták a parázsban a fiúk. A tálkafedők
eltávolítása után már csak a pirítás következett, majd mindenki kapott egy
tálkát.
Sütemény, fagyi, gyümölcs mindig akadt. Éjszakába nyúló gitár, ének,
beszélgetés, csillag- és tűzbámulás.
Minden nap egy élmény - figyeljünk, emlékezzünk, mert a
múlt ma történik...
Ami szükséges mindenképp: alufólia tálkák, burgonya, hagyma, szalonna, só. A többi hűtő tartalma szerint variálható. A szaftosságot paprika és paradicsom; a füstös ízt kolbászkarikák biztosítják.
A tálcák aljára szalonna szeleteket helyeztem. erre vékonyra szeletelt burgonya, só, hagymaszeletek, gomba, kolbász, paprika és paradicsom került. Ezt a rétegezést addig folytatjuk, míg a hozzávalók tartanak. A legtetejére egy-két szelet szalonna kerüljön, majd a tálca teteje.
A tálcákat a parázsra tesszük. Az egyenletes párolódás érdekében a tálcákat forgassuk, helyezzük rendszeresen át. Lefedve 25 percig süssük; majd a tetőt eltávolítva még legalább 15 percig. Az idők függenek a szeletek vastagságától, a parázs erősségétől ...
Most a tető eltávolítása után tojást ütöttem a rakottas tetejére.
Szórhatunk rá reszelt sajtot is.
Megmaradt egy fél burgonya, 2-3 mm-ként bevagdostam, a vágatokba egy-egy szelet kolbászt tettem, majd szalonna alapra fektettem. A tetejére is szalonna került majd az egészet alufóliába csomagolva a parázson megsütöttük.
A variációk sora végtelen - húst nem fogyasztók olajjal készíthetik.
Nagyon jó volt olvasni a "meséd"! Azt hiszem egy pillanatra én is ott ültem Veletek a tűz mellett... :)
VálaszTörlésOhh... és ez a tálcás rakott eledel nagyon finom lehet!
Köszönöm, Ági
TörlésEz tényleg remek ötlet, megjegyeztem :)
VálaszTörlés:) köszönöm
TörlésMegríkattál... szuper volt...nagyon hiányzik Anyu (Zsuzsi), főleg, ha ezekre az emlékekre gondolok! :-) Eszter
VálaszTörlésEszti <3
Törlés