Tavaly nyár végén tengernyi csalamádét készítettem, de
viharos gyorsasággal fogyott, úgyhogy most giga mennyiség készül, persze több
lépcsőben.
Megtisztítottam és hajszálvékonyra felszeleteltem:
2 kg fehér paprikát
2 kg fehér
fejeskáposztát
2 kg apró uborkát
1,5 kg vöröshagymát és
1,5 kg sárgarépát.
A paprikát, káposztát és hagymát késsel vágtam vékonyra; az
uborkát és sárgarépát pedig uborkagyaluval készítettem elő.
A zöldségkeveréket leöntöttem :
12 dkg só
45 dkg porcukor
3 dl 20%-os ételecet
1 teáskanál Na-Benzoát
1 teáskanál borkén keverékével.
Naponta többször átforgattam a zöldségkeveréket, amely
nagyon gyorsan levet engedett.
2 nap múlva üvegekbe töltöttem jó szorosan és a kiengedett
levet ráöntöttem. Ennyi.
A fekete sereg
Nem kell főzni, dunsztolni, hűtőben tartani – ez a csekély
mennyiségű tartósítószer elegendő.
A zöldségek ropogósak maradnak, a csalamádé nagyon eteti
magát!
Az egy teáskanál Na benzoát és az egy teáskanál borkén hány gr vagy dekagr lehet? Éva
VálaszTörlésSzia, súlyra nem tudom megmondani, teáskanál a mértékegység. 9 kg összsúlynál félgrammok nem jelentősek. Épp ma fogyasztottunk a tavaly eltett csalamádéból, ugyanolyan ropogós volt, mint amikor készítettem tavaly. Sikerülni fog - próbáld nyugodtan!
TörlésAz utóbbi években nem sikerült csalamádét eltennem úgy, hogy ne barnult volna meg a káposzta, vagy az egész nem puhult volna meg.
VálaszTörlésA lányom blogjáról (rozsaporta.blogspot.com)kalandoztam ide és e recept szerint készítettem el nyáron ezt a savanyúságot. Végre sikerült! Több ötliteres üveggel csináltam és nincs olyan nap, hogy ne fogyasztanám.
Nagyon köszönöm!
Kedves Gyöngyike! Nagyon örülök, hogy virtuális segítségemmel megelégedett csalamádé készítő és fogyasztó lettél :) Emőkének külön üdvözlet! :) Ági
Törlés