Elkészült
az idei első adag sárgabaracklekvár teljesen natúr módon, azaz cukor és
zselésítő nélkül.
Azokra
gondoltam, akik nem ehetnek cukrot: pl. a legkisebb ugrifüles a családban, akinek
olyan felelősségteljes szülei vannak, hogy próbálják minimalizálni a Baba
cukorfogyasztását.
A cukorbetegeknek sem kell lemondaniuk a lekvár élvezetéről,
ezzel a hozzáadott cukrot nem tartalmazó lekvár fogyasztásakor csak a gyümölcs
cukortartalmával kell számolniuk.
A menet
a következő volt: a barackokat megmostam és forró vizet öntöttem rájuk. Néhány
perc múlva hideg zuhanyt kaptak és örömmel szabadultak meg bőrüktől.
A nagyon
finom illatú barackokat kimagoztam és a félbarackok fejest ugrottak a
rozsdamentes lekvárfőző fazékba, elkezdtem a főzést. Néha megkeverve addig
főztem, amíg a barackok szétestek (botmixer most nem játszott – hisztizett is
rendesen), levét elpárologta.
Ekkor
sterilizált üvegekbe töltöttem, kupakot nyomtam a fejükre és vonultak a
dunsztba.
(foto: Z)
2 kg
barackból 4 db 200 ml-es üveg lett és egy kis maradék szombat reggelre.
Próbaképp
készült egy kis fekete erdő meggylekvár is: 1 kg meggyet megmostam, leszáraztam
és egy fél órára meleg vízbe áztattam.
Kimagoztam a meggyeket és vonultak ők is a lekvárfőző fazékba. Néhány percig csak magukban fortyogtak (igazából nem tudom,
miért voltak olyan mérgesek), majd kaptak 15 dkg cukrot. Újabb néhány perc után
érkezett a következő adag cukor, a 3:1 zselésítő és 2 evőkanál holland kakaópor.
2 perc múlva már kanalaztam is a sterilizált üvegekbe, tető a fejre és
vonultak a barackok után a dunsztba. Az 1 kg meggyből 2 db 200 ml-es üveg
fekete erdő meggylekvár készült.
(foto: Z)
Fekete erdő levár... hm... a jó kis békebeli.... szeretjük. Kata.... próbáld ki a szteviát, mint édesítőt.. működik. zéró kalória, és édes, mint az ördög. hajrá a finomságokra.. :) puszi Kata
VálaszTörlésKöszönöm az ötletet :) pussz
Törlés