Nyár van, nyár - Miss Veg tobzódik a zöldségekben, gyümölcsökben. Mákos köles készült kókusztejes epermártással.
A görög és római birodalom lakói mézzel keverve fogyasztották a mákot. Minden nagy ókori civilizáció ismerte a mákteát - nyugtató hatása miatt. A görög mitológia szerint a mák Adonisz könnyéből lett, amikor az elvesztett szerelmet siratta. Őshazája Közép-Ázsia, de ma már a világon mindenfelé termesztik és korlátozzák egyes fajták termelését.
Termékenységvarázslás, esővarázslás, jövendőmondás, ráolvasás. Ezekre mind használták a mákot, ezért is tekintik misztikus növénynek. Már az asszírok is az "öröm növényének" hívták, Kínában és a görögöknél egyaránt ismert volt érzékkorbácsoló képességéről.
Ma már hazánkban is kizárólag a rózsaszín virágú mák termeszthető, a többit - a magas alkaloidtartalom miatt - kitiltották. A mák gubóját a mákmagok kinyerése után a gyógyszeripar használja. A mák az ópium alapanyaga. Az ópium készítéséhez a zöld termés megvágása után képződő, megszilárdult tejnedvet használták. Egy magyar tudós, Kabay János fedezte fel, hogyan lehet úgy kinyerni a gyógyszeripar számára fontos vegyületeket, hogy az értékes máktermés megmaradhasson.
Már a középkortól használják érzéstelenítőként, fájdalomcsillapítóként. Több kutatás is bizonyítja, hogy a gyakori (hetente háromszori) mákfogyasztás igen jó hatással van a csontritkulásra, mivel a mák olajában lévő foszfor segítségével sokkal hatékonyabban felszívódik a kalcium. Ha nem akarunk túl sok mákot enni, lehet mákolajat is fogyasztani.
Karácsony idején még a szokásosnál is több mákot fogyasztunk, hiszen a mákszemek a bőséget szimbolizálják.
(forrás: mindmegette.hu)
A kölest megmostam, két és félszeres mennyiségű vízben megfőztem. Amikor a köles megpuhult, hozzákevertem darált mákot és még egyet rottyant (milyen bizarr ez a szó így leírva).
Vizezett tálkákba töltöttem és így formázva kistányérra borítottam.
Míg a köles főtt, epret egy kis kókusztejjel összeturmixoltam.
A kihűlt mákos kölest az eper mártással leöntve tálaltam.
Ezt az édességet mostanában rendszeresen készítem és legtöbbször reggelire fogyasztom. Az eper mártás helyettesíthető ízlés szerint bármilyen lekvárral is.
Ohhh, ez nagyon tuti! Biztosan kipróbálom, nagyon finom lehet!
VálaszTörlés:) a férjem szerint "skorbutot" fogok kapni, olyan sűrűn eszem
TörlésMákos vagy, hogy ilyet reggelizhetsz! ;-DDD Imádom a mákot és mostanában egyre többször használok kölest, ki kellene próbálnom? ;-)
VálaszTörlésSzerintem igen - én már második hete eszem reggelente :)
Törlés