Születésnapi tortát készítettem Tortakirálynő Zsuzsa útmutatása alapján. Csokitortát.
A mennyiségeket a torta nagysága miatt csökkentettem - de most az eredeti mennyiséget adom meg.
Piskóta: 5 tojás, 20 dkg cukor, 5 evőkanál víz, 13 dkg liszt, 3 dkg kakaópor, 5 dkg darabolt csokoládé
Krém: 3 dl tej, 10 dkg cukor, 3 dkg vaníliás pudingpor, 5 evőkanál rum, 20 dkg étcsokoládé, 25 dkg vaj
Díszítés: 5 dkg gőz felett megolvasztva egy csepp olajjal
Piskóta: A tojásokat szétválasztom; a fehérjét kemény habbá verem. A tojások sárgáját a cukorral és a vízzel habosra keverem majd hozzáadom a kakaópor és liszt egyvelegét és a fehérjehabot. Kikent és lisztezett tortaformában tűpróbáig sütöm. (24 cm - 180 fok - 35/40 perc)
Tejből, cukorból és pudingporból sűrű krémet főzünk, majd a tűzről levéve beletördeljük a csokoládét, hozzáadjuk a rumot (én a gyerekek miatt aromát). Miután kihűlt, habosra keverem a szoba-hőmérsékletű vajjal.
A krém eléggé folyós, ezért rövid időre hűtőszekrénybe tettem.
A piskótát félbe vágtam, majd megtöltöttem a krémmel, behűtöttem.
Az olvasztott csokoládéval bekentem a tetejét, kicsit hűtöttem, majd száraz, forró késsel berajzoltam a szeletek helyét, a feketeszeder szemeket a csokoládéba ültettem, így ment a hűtőbe.
Könnyű, nem túl édes, nagyon finom.
Tálaláskor felvert tejszínhabot vagy fagylaltot kap kísérőnek.
Boldog születésnapot Zsolti és Szabina!
De szép lett! Boldogot az ünnepelteknek! :)
VálaszTörlés:) köszönöm - nevükben is
TörlésIsten éltesse sokáig az ünnepelteket! :) Köszönöm a szép szavakat és örülök, hogy megint ízlett a kedvencünk!
VálaszTörlésKöszönöm :) Nélküled nem jöhetett volna létre
TörlésGyönyörű lett, a szeder szemek is nagyon jól mutatnak rajta:) Boldog szülinapot kívánok az ünnepeltnek:)
VálaszTörlésKöszönöm :) igazi black magic lett
TörlésBoldog szülinapot! Szép lett a torta és ezzel a krémmel finom is. Már én is készítettem el Zsuzsitól a keresztlányom szülinapi tortájába:-)
VálaszTörlésKöszönöm :) Zsuzsa receptje szerintem is garancia a sikerhez
Törlés