2013-09-30

Cukormentes szőlő lekvár - 2013

Az idei hosszú, forró nyár nagyon jót tett a szőlőnek; pompás - édes othello szemek várták sorsukat.



A fürtöket megmostam, lecsepegtettem; majd szépen leszemeztem.


Mikorra ezzel végeztem, a kezem már szép lilás árnyalatban játszott - a fürtök pedig már csak ágas-bogas korall képet mutattak.


A szőlőszemeket rozsdamentes fazék pocakjába görgettem, majd addig főztem, míg a szemek teljesen szétestek; a szőlőhéj gyönyörű mély lilára festette a szőlőszemek húsát is.

Főztem - kavargattam - főztem - kavargattam; a cseppentési próba után egy akkora lyukú szűrőn, melyen a magok nem mentek át - egy kanál segítségével átsimogattam a lekvárt.

Egy újabb forralás, mely után a sterilizált üvegekbe töltöttem a pektin-, zselésítő- és hozzáadott cukor nélkül készült lekvárt; tótágas, dunszt.


A szőlőmagok felhasználásáról kicsit később.

3 megjegyzés: