A következő receptet Z vadászta már néhány hete. Rendszeresen unszolt, hogy készítsem már el, de libazsír nem volt itthon. Hiba volt eddig várni!
Pénteken a piacon végre vettem libahájat - úgyhogy ripsz-ropsz el is készült a libazsír.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 csomag szárított élesztő, 3 dl langyos tej, 1 teáskanál cukor, 8 dkg libazsír, 2 teáskanál só, 1 tojás a kenéshez
A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleszórjuk az élesztőt és a cukrot, majd a langyos tej egyharmadával felöntjük.
Miután az élesztő felfutott, hozzáadjuk a sót, libazsírt, maradék tejet és jól kidagasztjuk. Liszttel megszórva, meleg helyen, egy órán át kelesztjük.
A megkelt tésztát lazán átgyúrjuk; fél cm vastag körré nyújtjuk, melyet 8 részre vágunk.
A körcikkeket a szélesebb oldaláról kezdve kifli formára tekerjük, formázzuk. Sütőlemezen további 10-15 percig kelesztjük.
A kifliket a felvert egész tojással lekenjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.
Ha meg tudjuk állni, várjuk meg, míg kihűl. Ha nem - vessünk magunkra.
Szombat délután készítettem az első adagot - vasárnap reggelire.
Vasárnap reggel készült egy újabb adag a hétfő szendvicsekhez; este pedig egy újabb adag. Mondjuk azért, hogy elfogyjon a liter tej. Mégis inkább azért, mert nagyon finom.
Gondolom lehet variálni, de egyenlőre elégedettek vagyunk az alap recepttel.
Tapasztalatok:
- az alap recept szerint 8 kifli készül, de szerintem 10 darabba vágva a tésztát, optimális nagyságú kiflik készülnek
- ha fél cm-nél vékonyabbra nyújtjuk a tésztát, akkor több tekerccsel készül a kifli, mutatósabb lesz.
Tapasztalatok:
- az alap recept szerint 8 kifli készül, de szerintem 10 darabba vágva a tésztát, optimális nagyságú kiflik készülnek
- ha fél cm-nél vékonyabbra nyújtjuk a tésztát, akkor több tekerccsel készül a kifli, mutatósabb lesz.
Csodálatos,mosolygós....és még libazsíros is!
VálaszTörlésNagyon szépen köszönöm a receptet,biztosan elkészítem én is........majd ha már nem fogyókúrázom :-S
Köszönöm :) Lehet ám kisebbekre is készíteni, akár teljes kiőrlésű lisztből is (bár akkor szerintem kicsit emelni kell a tej mennyiségét); és akkor még a tavaszi testkarbantartásba is belefér!
TörlésNem szeretnéd kikísérletezni a mennyiségeket?;-))))
VálaszTörlésA fejembe látsz :) Hamarosan indul a kísérletezés - referálok!!!
Törlésjaj,de örülök!!!!
Törlés:) buktával dicsérd ... :) igyekszem
Törlésa bukta hízlal:-D
TörlésViszont kivárom,és eszembe jutott mit fogok még hozzá tenni,nagyon izgalmas lesz!
Csak kísérletezd ki;-)))))
:) hétvégén próba lesz rozsliszttel ...
TörlésVárom!:-)
TörlésFantasztikusan néznek ki ezek a kiflik! :) Kedves Muskátli Büfé, a fenti mennyiségből hány db kifli készül el? Köszi a választ! Narven
VálaszTörlésKöszönöm :) Az alap verziót tekintve 8 db készült, de 10 darabba vágva a kört, optimális méretű kiflik lettek. További tapasztalat: a fél cm-nél vékonyabbra nyújtott tésztával szebb kifli készíthető szerintem, több tekerés látszik :)
TörlésEnnél kiflisebb már nem is lehetne! <3
VálaszTörlésKöszönöm :) Jól tűri a fagyasztást is: este kiugrik a mélyhűtőből, reggelre készen áll a szendvicsre.
Törlés