Anno a férfiak vadásztak, a nők főztek. Ez most is így történt, a receptet Z lőtte, én pedig elkészítettem - és ezt milyen jól tettük mindketten.
Nyers hátsó sertéscsülköt alaposan megmostam és megtisztítottam.
Bedörzsöltem só, őrölt feketebors, pirospaprika és két gerezd reszelt fokhagyma és egy kevés olaj keverékével, majd két órán át állni hagyjuk.
Miután a csülök kipihente magát, előmelegített sütőben fél órán keresztül sütöttem.
Közben egy liter világos sört felmelegítettem egy fazékban és a sütőből a csülök fejest ugrott a sörbe. Addig főztem, míg megpuhult.
Félig megfőtt burgonyagerezdeket halmoztam a már sült-főtt csülök köré és megszórtam mangalicazsír darabkákkal.
Előmelegített sütőben addig sütjük, míg a csülök bőre ropogós nem lesz.
Ez a finomság kb 5 óra alatt készült el, de megérte kivárni.
Szuper,szuper!!!!Jó csípős savanyúsággal......
VálaszTörlésIsmered a füstölt csülkös,répás,ketchup-os változatot?;-)))
:) köszi - répás/ketchup-os???? nem - megírod??? köszi
TörlésPersze:-)
VálaszTörlésSörös-répás csülök
A füstölt csülköt 10-20 szem egész borssal,4-5 gerezd fokhagymával,2-3 babérlevéllel addig főzzük amíg ki nem tudjuk csontozni.Ha ez megtörtént nagyobb darabokra vágjuk.
3-4 db sárgarépát,sós vagy vegetás vízben félpuhára főzünk,majd hosszában felvágunk ujjnyi darabokra.
3-4 ek zsírt teszünk a tepsibe és 1 fej fokhagymát,betesszük a csülök és sárgarépa darabokat is,borsozzuk,gazdagon megkenjük ketchuppal és egy kis mézzel.
A tepsibe beleöntünk 2-3 dl sört,fólia alatt 1-1.20 percig sütjük kb 200 fokon.
Ezután levesszük a fóliát,ha kevésnek találjuk a ketchupos-mézes mázat,kenünk a húsok és a répa tetejére még,locsolgatjuk a tepsiben lévő lével, hőlégkeverésen vagy ha van grillező vagy melegszendvics funkción,kb 15-20 percen keresztül pirítjuk.
Tepsis krumplival ami kissé odakapott a tepsi oldalához tálaljuk;-))))
ÁÁÁÁÁÁ - végem van - köszönöm- csodásan hangzik!!!!
Törlés