2012-11-28

Céklás-mákos golyók

Olvastam egy sütőtökös receptet, de kettőt csavartam rajta; pedig volt itthon sütőtök is, de diót törni valahogy nagyon nem akaródzott.

Meghámoztam és kis kockákra vágtam 4 közepes fej céklát. A céklát vagy gumikesztyűben tisztítsuk, vagy nyugodjunk bele, hogy egy ideig szép pink színű lesz a tenyerünk.

Előmelegítettem a sütőt, egy tepsit kibéleltem sütőpapírral és egyenletesen elterítettem rajta a céklakockákat.


Miután megpuhult, kimértem 25 dkg sült céklát és kedvenc botmixeremmel pürésítettem. 
Hozzáadtam 10 dkg darált kekszet, 7 dkg darált mákot és 3 dkg porcukrot.



Összegyúrtam és kb 2 cm átmérőjű gombócokat formáltam, melyeket kristálycukorba hempergettem.


Gyönyörű vörös szín, édes mákos íz - csodálatos gombócok születtek.


Frissen és másnap is tökéletes. Egy dolgot azonban ne feledjünk: erősen festő hatású ...

7 megjegyzés:

  1. Ez kétségtelenül tuti, de ezt drága Édesapám az 50-es években - miután 9 évesen szemüveges lettem - nyers, reszelt sárgarépával is megtette. Nem volt idejük a golyócskáknak soha kiszáradni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az is finom lehet! Nálunk sem tartott sokáig a készlet

      Törlés
  2. imádom az újdonságaidat! Még akkor is, ha nem mindig követem, cékla téren a fiúk egyedül hagynak, úgy meg nehéz...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Rejtsd el csokival vagy kakaóporral :) Az ízéről meg nem mondják.

      Törlés